РУСИЈА

Лавров о догађајима у Либану: Желе да испровоцирају Хезболах тако да се у сукоб умешају САД

Експлозијама пејџера у Либану желе да испровоцирају Хезболах како би онда било неизбежно да се у сукоб умешају САД, оценио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Sputnik
„Сматрам да се Хезболах понаша суздржано у поређењу с тим какав потенцијал има. Желе да испровоцирају Хезболах с циљем да неизбежно постане укључивање у рат Сједињених Држава. Чини ми се да у администрацији схватају каква је то опасност. Наравно, желимо да се буде великог сукоба“, рекао је Лавров за ТВ „Скај њуз Арабија“.
Руски министар је поновио да је најважније да се у Појасу Газе и на палестинским територијама успостави прекид ватре и реше хуманитарна питања и да почне озбиљан разговор о формирању палестинске државе.
Без тога, истакао је Лавров, ескалације насиља на Блиском истоку неће престати.
Подсетимо, 17. и 18. септембра у Либану се догодила серија детонација комуникационих средстава, укључујући пејџере и воки-токије. Према званичним подацима, погинуло је 37 људи, а преко 3.000 је рањено.
Хезболах и либанске власти су за оно што се догодило оптужиле Израел, који није ни потврдио ни демантовао да стоји иза напада.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је окарактерисала оно што се десило као терористички акт и покушај да се распламса велики сукоб.
Погледајте и:
Коментар