МУЛТИМЕДИЈА

„Летећи тенкови“ и „ватрене кочије“: Спектакуларни приказ наоружања Војске Србије

Војска Србије одржава приказ способности „Застава 2024“ поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ приказано је бројно савремено наоружање и војна опрема.
Sputnik
1 / 13

Капије аеродрома у Батајници отворене су за грађане до 15 часова.

2 / 13

Више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, приближно 2.500 средстава наоружања и војне опреме и више од 50 ваздухоплова ангажовано је на приказу способности Војске Србије "Застава 2024".

3 / 13

Посетиоци који су се окупили на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници могу да погледају летачки програм, приказ дела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО, као и дефиле јединица Војске Србије.

4 / 13

Приказан је дефиле јединица Војске Србије, укључујући дефиле ваздухопловног шалона Војске Србије.

5 / 13

Грађани могу да виде противваздухопловне ракетне системе ФК-3, ХQ-17 и „панцир“, модернизоване авионе МиГ-29 СМ и „орао“, хеликоптере Ми-35, Х-145М и Ми-17, беспосадне ваздухоплове, противоклопне ракетне системе „корнет“, борбена оклопна возила „милош“, „лазар 3“, БОВ ОТ и „хамви“, самоходне топ-хаубице 155 милиметара „нора“, самоходне вишецевне лансере ракета „огањ“, савремена оптоелектронска средства и друго наоружање и војну опрему.

6 / 13

Капетан прве класе почасног строја Гарде Илија Јоксимовић, после интонирања химне Боже правде, предао је рапорт председнику Србије Александру Вучићу у присуству министра одбране Братислава Гашића и начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића.

7 / 13

Приказ способности почео је демо скоком припадника 63. падобранске бригаде, који носе заставу Србије и заставу Војске Србије.

8 / 13

Парови војних авиона „миг 29“, „орао“, „галеб“ надлетали су простор на којем се одржава приказ.

9 / 13

„Мигови“ су симулирали ваздушну борбу два авиона.

10 / 13

Борбени хеликоптери ми-35, познати и као „летећи тенкови“ и „ватрене кочије“, дејствовали су да би припремили услове за хеликоптерски десант.

11 / 13

Уследио је десант групе хеликоптера ми-17 са припадницима специјалних снага, који се спуштају конопцима.

12 / 13

У десанту су учествовали и хеликоптери „гама“, који носе противоклопне модернизоване ракете „маљутка“, чиме је завршен активан део приказа.

13 / 13

У дефилеу је учествовао ешалон пешадијских јединица, међу којима су припадници 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, одреда Кобри, извиђачких чета, затим припадници Прве, Друге, Треће и Четврте бригаде, као и Команде за обуку.

Коментар