РУСИЈА

Мађарска се снабдела руским гасом: Није нас брига да ли ће Украјина обуставити транзит

Мађарска је 2024. године добила из Русије 5,3 милијарди кубних метара гаса преко „Турског тока“, а захваљујући том гасоводу Будимпешти није важно да ли ће Украјина од следеће године наставити са транзитом гаса преко своје територије, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
Sputnik
Како је објаснио, та количина је нешто мања од укупне годишње потрошње Мађарске 2023. године.
По речима Сијарта, улога гасовода „Турски ток“ у енергетском снабдевању Мађарске ће у будућности расти.
„Захваљујући 'Турском току' нама, за разлику од бројних других европских земаља, уопште није важно да ће од следеће године бити обустављен транзит руског гаса преко Украјине. То нису наши проблеми, то нас се не тиче јер смо изградили 'Турски ток'“, рекао је мађарски министар након седнице 15. руско-мађарске међуресорне комисије за економска питања.
Истовремено је додао да је Мађарска ове године из Русије добила 3,7 милиона тона нафте преко нафтовода „Дружба“. По речима Сијарта, снабдевање мађарске нафтом је безбедно захваљујући „флексибилности мађарских и руских компанија“, а упркос чињеници да је Украјина донела одлуке које су их довеле у опасност, а ЕУ није учествовала у решавању ситуације са испоруком нафте Мађарској и Словачкој.
Како је додао, Русија је уверила Мађарску да је посвећена реализацији свих договора који су неопходни за сигурност енергетског снабдевања Мађарске.
„Договорили смо се да ће (мађарска енергетска групација) МВМ и руски 'Гаспром' наставити да шире сарадњу како би додатно ојачала улога МВМ у регионалној трговини гасом“, истакао је Сијарто.
Он је признао да без сарадње са Русијом, мађарска привреда не би могла безбедно да функционише у неким областима.
Сијарто је такође оценио да постоји значајан потенцијал за сарадњу Русије и Мађарске у низу сфера, истакавши да је у националном интересу и Мађарске и Русије да развијају сарадњу у областима које нису погођене санкцијама, као што су енергетика, медицина, пољопривреда, наука и образовање.
РУСИЈА
Европа тргује са Москвом упркос санкцијама: Ипак не могу без руског гаса
Погледајте још:
Коментар