РУСИЈА

Москва: Детонација пејџера у Либану ─ нови вид терористичких напада

Масовна детонација пејџера у Либану је потпуно нова врста терористичког акта коришћењем нових технологија, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
„Ово је потпуно нова врста терористичког акта, која комбинује и такве размере и употребу нових технологија које изгледају као да су цивилне природе, али се користе у терористичке сврхе“, рекла је Захарова на редовној конференцији за медије.
Она је додала да је Русија дубоко забринута због развоја догађаја у Либану након неколико дана невиђених терористичких сајбер-напада и израелских ваздушних удара.
„Узимајући у обзир обим и потенцијал онога што се дешава, дубоко смо забринути због опасног развоја догађаја у Либану. Подсећам да је 19. септембра израелска авијација извршила серију фосрисарних напада на низ области у јужном Либану. Пре тога, два дана, буквално 17. и 18. септембра, Либан је био изложен невиђеним терористичким нападима, који су били по природи сајбер-напади“, истакла је дипломата.
Према њеним речима, покретање свеобухватне израелске војне операције у Либану имало би катастрофалне последице и такав сценарио се мора избећи.
„Уверени смо да би покретање војне операције великих размера у Либану имало најразорније последице по безбедност целог Блиског истока. Такав катастрофалан сценарио се мора избећи. Поново позивамо укључене стране да покажу максималну уздржаност и прекину борбена дејства. И спремни смо на блиску сарадњу са регионалним и међународним партнерима на смањењу тензија и стабилизацији војно-политичке ситуације“, истакла је Захарова.
Она је такође изразио солидарност Русије са народом Либана.
„Саосећамо са породицама жртава. Желимо брз опоравак рањенима. И још једном скрећемо пажњу на важност утврђивања свих околности инцидента“, додала је портпарол.
У Либану је 17. и 18. септембра дошло до серије експлозија комуникационих уређаја. Првог дана велики број пејџера је детонирао готово истовремено у различитим деловима земље. Како је саопштило либанско Министарство здравља, у последицама ових експлозија погинуло је 12 људи, међу којима двоје деце, а повређено је око 2,8 хиљада људи.
Следећег дана, у разним деловима Либана експлодирали су воки-токији, телефони и уређаји који се напајају преко соларних панела и литијум-јонских батерија. У поновљеном нападу погинуло је 25 људи, а 608 је повређено.
СВЕТ
Либан: Истрага показала - експлозив стављен у уређаје пре него што су стигли земљу, Израел одговоран
Погледајте и:
Коментар