СВЕТ

Ердоган: Спреман сам да се састанем са Асадом – чекамо одговор сиријске стране

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је спреман да се састане са сиријским колегом Башаром Асадом и да чека одговор сиријске стране.
Sputnik
„Већ смо изразили жељу да се састанемо са Башаром Асадом како бисмо нормализовали односе између Турске и Сирије. Чекамо одговор од сиријске стране. Спремни смо за то. Верујем да ће од тог састанка почети нова фаза у односима земаља“, рекао је Ердоган на прес-конференцији уочи одласка у САД на заседање Генералне скупштине УН.
Турски председник је истакао да је дошло време да се стави тачка на напету ситуацију у Сирији.
„Видимо да сиријско руководство већ неко време не улази у конфронтацију са опозицијом, што показује да су предузети кораци у циљу одрживог мира“, појаснио је Ердоган.
У последње време су се појављивале информације о могућем сусрету Ердогана и Асада. Неки медији пишу да би састанак могао да буде одржан у Москви. Почетком августа заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Богданов је рекао да је руска страна спремна да буде домаћин састанка.
Асад је 15. јула рекао да је спреман за састанак са турским колегом, уколико то испуњава сиријске националне интересе.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков констатовао је да је Русија, као и друге земље, заинтересована за побољшање односа Турске и Сирије.
РУСИЈА
Ветар у леђа помирењу Турске и Сирије: Москва жели да организује састанак Ердогана и Асада
Погледајте још:
Коментар