ДРУШТВО

Метеоролог: Србији не прете поплаве, грађани немају разлога за бригу

Метеоролог Недељко Тодоровић изјавио је да Србији не прете поплаве и да грађани немају разлога за бригу.
Sputnik
"Поплавни талас се развлачи и опада, раст водостаја биће видљив искључиво код Бездана. Кратко и јасно, становници Србије немају разлога за бригу", рекао је он за Танјуг.
Према речима Тодоровића, ризик од поплава је већи код градова и насељених места која се налазе у близини река, односно на њиховом приобаљу. Рекао је да је Бездан најузводнија тачка у Србији, на самој граници са Мађарском, па је самим тим увек "на удару".
"Вода је у Бездану требало да порасте четири до пет метара пре поплава у Мађарској, а у Београду ће да порасте можда за метар, метар и по. Низводно код Смедерева можда и пола метра", каже Тодоровић.
Ниво Дунава код Апатина и Бездана превазишао је границу редовне одбране од поплава, на шта је РХМЗ упозорио пре неколико дана, али према Тодоровићевим речима, Србији не прете поплаве. Он је навео да, иако су Пољска и Немачка на удару бујичних поплава, у Србији се, у овом случају, не очекују такви сценарији и додао да је важно да Сава и Дунав нису у ризику од изливања.
"Сава и Дунав имају добре насипе. Код нас је проблем у мањим рекама, да не кажем потоцима који преко лета пресуше, па се уз велику количину падавина излију и поплаве околину и објекте", указао је Тодоровић.
Он је навео да су фебруар и март били сушни, али да су мај и јун били изузетно кишовити, односно да је у тим месецима пала већа количина падавина од месечног просека.
Говорећи о временским приликама у наредном периоду, Тодоровић је рекао да се у Србији до краја септембра очекује пријатно, топло и умерено време са максималним температурама од 21 до 25, у понедељак и уторак до 28 степени. Мала количина падавина локално се очекује у последњим данима септембра.

Србија спремна за одбрану од поплава

Капетан речне пловидбе Владица Здравковић истиче да је Србија спремна за одбрану од поплава.
"Не желећи да изазивам панику код људи, могу да кажем да је Сектор за ванредне ситуације спреман и да је речна полиција спремила тимове за спасавање. Радило се и на обуци кадрова, школовао сам више од 270 људи за управљање чамцима", рекао је он за Танјуг.
Апеловао је на власнике плутајућих објеката, сплавова, чамаца да обрате пажњу, појачају везове и боље вежу своја пловила.
"То је наша препорука, молба грађанима да обрате пажњу и поведу више рачуна о својим пловилима", навео је Здравковић.

Водостај Дунава у Новом Саду 386 центиметара

Према најновијим подацима РХМЗ-а, водостај Дунава у Новом Саду је 386 центиметара, а Игор Колаковић из Вода Војводине изјавио је да није било значајних промена у претходна три дана како у Србији, тако и у прогнозама које стижу из Мађарске.
„Мађарска је усталила своју прогнозу. Ванредну одбрану очекујемо у Бездану и Апатину, можда Богојеву, а Бачка Паланка и Нови Сад до границе проглашења ванредне одбране“, рекао је Колаковић за Танјуг.
Он је додао и да постоји тенденција пораста Дунава у наредна четири дана.
„Редовна одбрана подразумева дневно дежурство и појачан обилазак терена, а ванредна одбрана подразумева целодневно дежурство, значи и ноћно, појачане обиласке насипа и распоређивање опреме по самом терену“, навео је Колаковић.
Граница редовне одбране у Новом Саду је 450 центиметара и очекује се да ће Нови Сад сутра ући у ту зону, а водостај не би требало да порасте до границе ванредне одбране, односно 700 центиметара.
У Новом Саду су у току недеље одржани састанци са председницима војвођанских општина посвећени томе како реаговати на последице циклона Борис који је централној Европи донео обилне падавине и поплаве, а према речима власнице једне од викендица на Рибарцу, Невене Пртине, у самом граду проблем обично имају само они чије су викендице у небрањеном подручју попут Рибарског острва или Камењара.
„Припремим се тако што из подрума све склоним да не би пливало. Засад нисам морала да склањам приземље, осим 2002., кад је било воде до кухиње. Ових година сва срећа није ушло у кућицу, надам се да неће ни сада“, каже Пртина.
Водени талас ће бити продужен због отапања снега на Алпима, али како је у Војводини била суша, падавине из Европе неће донети и слике са каквим су се суочавале Чешка, Словачка и Аустрија, поручили су раније у току недеље из Вода Војводине.
Погледајте и:
Коментар