РУСИЈА

Након оштре реакције Русије: Пољски министар покушао да оправда скандалозну изјаву о Криму

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски покушао је да оправда своју изјаву о томе да би „Крим требало предати под мандат УН“, објашњавајући да се радило о „хипотетичкој дискусији“.
Sputnik

„На конференцији у Кијеву вођена је незванична хипотетичка дискусија међу експертима током које смо разговарали о томе како да реализујемо предлог председника Украјине Владимира Зеленског како да се врати Крим. Он је говорио о дипломатским корацима“, рекао је Сикорски на прес-конференцији за пољске медије у Вашингтону, преноси портал „Онет“.

Подсећамо, Сикорски је на међународној конференцији у Кијеву предложио да се Крим преда под мандат УН и да се за 20 година одржи референдум о његовој независности. То је изазвало оштру реакцију Русије – Кремљ је поручио да је предлог Сикорског апсурдан, а шеф кримског парламента Владимир Константинов одговорио је пољском министру да под мандат УН преда своју државу – Пољску, а да је Крим неодвојиви део Русије.
Председавајући одбора за међународне послове Државне думе Леонид Слуцки поручио је да Крим и људи који га настањују не могу и не треба да буду предмет ценкања, договора или пиар иницијатива „русофобичних јастребова“.
Русија је пре 10 година референдумом придружила Крим Русији. Руски председник Владимир Путин је питање територијалне припадности полуострва назвао затвореним. Он је 2014. рекао да је Крим свето место за Русију, а 2022. је обећао да ће заштитити територију „свим расположивим средствима“.
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Апсурдна идеја Пољске о ревизији статуса Крима
Погледајте још:
Коментар