РУСИЈА

Захарова: С терористима не разговарамо, нити учествујемо на "мировним самитима"

Русија не намерава да учествује на „мировним самитима“ о Украјини јер они немају никакве везе са решавањем украјинског сукоба, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући изјаву Владимира Зеленског о томе да у новембру треба да буде одржан други самит и да Русија буде позвана.
Sputnik
„Такозвани други самит има исти циљ – да се прогура апсолутно неодржива ‘формула Зеленског’ као основа за решавање сукоба која нема алтернативу, да се обезбеди подршка за ту иницијативу међу земљама светске већине и да се Русији постави ултиматум о капитулацији. Ми на таквим ‘самитима’ нећемо учествовати“, рекла је Захарова у коментару објављеном на сајту Министарства.
Она је, међутим, нагласила да Москва не одустаје од политичко-дипломатског начина за решавање кризе, спремна је да размотри озбиљне предлоге који узимају у обзир ситуацију на терену и иницијативу коју је 14. јуна изнео председник Русије Владимир Путин.
„Без Русије и без узимања у обзир њених интереса није могуће постићи праведно и одрживо решење сукоба“, рекла је представница руског МСП.
Према њеним речима, у Кијеву на Запада не размишљају о миру, њима је потребан рат што потврђује и бандитски упад украјинских снага у Курску област и захтеви Зеленског да се Украјини одобре напади на Русију западним оружјем великог домета.
„Са терористима нећемо разговарати“, закључила је Захарова.
Специјална операција у Украјини
Путинов предлог за мир
Погледајте и:
Коментар