РУСИЈА

Западни медији: Америка пребацује додатне снаге на Аљаску због Русије

САД пребацују додатне снаге на Аљаску због „појачане активности“ Русије и Кине у том региону, пишу западни медији.
Sputnik
Како се наводи, Американци су послали на Аљаску разарач „Стерет“ и армијску јединицу, опремљену ракетним системом дугог домета.
Поред тога, Оружане снаге САД ставиле су у високу приправност ескадрилу ловаца која се тамо налази.
Како тврди републикански сенатор са Аљаске Ден Саливан, Русија и Кина су почеле чешће да изводе маневре у региону, пишу медији. Он је позвао америчке власти да развијају војну инфраструктуру на Аљасци.
Подсећамо, Северноамеричка команда ваздушно-космичке одбране саопштила је да је 13. септембра испратила лет два руска војна авиона код Аљаске. Како је прецизирано, они су летели у међународном ваздушном простору и нису ушли у ваздушни простор ни САД ни Канаде.
Министарство одбране САД је у јулу објавило ажурирану верзију Арктичке стратегије Пентагона, према којој намерава да самостално и са савезницима изводи војне вежбе на Арктику како би демонстрирали своју борбену способност.
Помоћник руског председника и председник Поморског колегијума Николај Патрушев изјавио је почетком септембра да Вашингтон и његови савезници погоршавају ситуацију дуж периметра руских граница, непрестано тестирајући њене одбрамбене способности. Према његовим речима, Вашингтон води политику усмерену на милитаризацију Арктика.
РУСИЈА
Лавров: Русија спремна на војни одговор на вежбе НАТО-а на Арктику
Погледајте још:
Коментар