ДРУШТВО

Почела акција добровољног давања крви у београдским храмовима

Српска православна црква и Институт за трансфузију крви Србије данас су организовали добровољно давање крви у храмовима Архиепископије београдско-карловачке, а начелница одељења за мотивацију и организацију давања крви из Института за трансфузију крви Србије Ивана Родић очекује да ће одзив бити као и у претходним акцијама.
Sputnik
Акција ће бити реализована до 14 часова на више локација - Храму Светог Јована Владимира на Вождовцу, Храму Покрова Пресвете Богородице (Кајмакчаланска 55), Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, Цркви Светог Марка на Ташмајдану, Храму Светог Александра Невског (Цара Душана 63) и Цркви Свете Петке на Чукаричкој падини.
Акција се организује по благослову патријарха Порфирија.
Родићева је рекла за Танјуг да смо још увек у периоду када резерве крви нису довољне.
„Смањене су резерве најчешћих крвних група А позитивне и 0 позитивне, али исто тако су смањене резерве негативних крвних група“, изјавила је она.
Према њеним речима, отприлике потребе на недељном нивоу Института износе минимално 1.500 јединица крви, а оптимално би требало да буде 2.000 јединица крви.
„Током лета и од почетка септембра, те резерве на недељном нивоу не прелазе 1.500 јединица и крећу се негде између 1.200 и 1.400 јединица крви“, навела је она.
Родићева је истакла да је у петак, 20. септембра 78 грађана добровољно дало крв, а да је преко 200 јединица крви издато за потребе болница.
Објашњавајући због чега је у Београду највећи проблем што се тиче резерви крви, она је истакла да у београдским болницама лече најтежи пацијенти из читаве земље, као и из региона.
„Зато су у Београду толико велике потребе, а поред свих болница у главном граду Србије, ми снабдевамо и осам општих болница на територији земље где такође прикупљамо крв“, казала је она.
Најавила је да ће од октобра почети са организовањем акција у средњим школама с циљем да матуранте мотивишу да постану добровољни даваоци крви и додала да у новембру крећу и организоване акције на факултетима.
„Оно што је значајно за све наше грађане јесте да знају да резерве крви зависе искључиво од нас као појединаца. Колико се хуманих људи одазове овој акцији, толико ћемо бити у могућности јединице крви да испоручимо болницама“, рекла је она.
Додала је да свака хирушка интервенција, као и многа лечења пацијената као терапију захтевају и примену трансфузије, тако да савремена медицина без трансфузије и довољног броја јединица крви не може да се реализује.
„Оно што је актуелно у овом тренутку је и најава смањења листи чекања, а то се пре свега односи на ортопедске операције које захтевају веће јединице крви, али исто тако очекујемо да ће у наредном периоду бити и све већи број трансплантација које нису могуће без довољних резерви крви“, указала је она.
Институт за трансфузију крви Србије ради сваког радног дана од 07.00 до 19.00 часова и суботом од 08.00 до 15.00.
Сваког четвртка до поднева на њиховом сајту објављиваће се план мобилних екипа за наредну недељу.
„Позивам све грађане да буду добровољни даваци крви, старосне доби од 18 до 65 година и који су здрави“, рекла је Родићева.
Коментар