СРБИЈА

Вучић: Главни део мог говора у УН биће о Косову и Метохији и нарушавању међународног права

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће током боравка у Њујорку имати пуно важних састанака са светским лидерима, као и да ће у оквиру Генералне скупштине УН одржати говор у уторак између 19.30 и 20 сати по српском времену и да ће говорити пре свега о нарушавању свих принципа међународног јавног права, као и о Косову и Метохији.
Sputnik
"Главни део за нас је 24. септембар, уторак, негде око 19:30 или 20 сати по српском времену. Тако да сад не могу баш тачно да кажем јер то никад не знате да ли ће неко да говори 10, 15 или 20 минута, да ли ће неко да се не појави и тако даље, али то је то. Тако да мислим и верујем да ћемо имати много, много сусрета", рекао је Вучић новинарима у Њујорку и напоменуо да ће најважнији део његовог говора бити у вези са Косовом и Метохијом.
„Косово и Метохија ће бити најважнији део мог говора у УН. По резолуцији 1244 Приштина нема право на постојање оружаних снага, а они су направили своју војску. Није то нешто што може да угрози нашу војску, али може опстанак Срба на КиМ“, нагласио је Вучић.
Он је подсетио да је по Резолуцији 1244 тзв. ОВК морала да буде расформирана, а уместо тога је, како каже, Приштина направила своју војску.
Најавио је да ће у понедељак кренути и са одликовањима онима који су нам помогли по питању резолуције у Сребреници, када смо успели да већину света имамо на страни која не жели осуду Србије.
"И то је велики успех и ми ћемо се сусрести са Ванг Јием и са Мицотакисом и другима", рекао је Вучић.

Говорићу о позицији Србије

Он је истакао да ће доста опширно, темељно и озбиљно говорити пред УН.
"Свакако ћу говорити о позицији Србије, о њеном погледу у будућност, о ономе што је важно за нашу земљу, а то је економија, али и о урушавању и нарушавању свих принципа међународног јавног права и данас ћу о томе да говорим.
Колико је то понекад трагикомично, када једни другима ти велики почињу пребацивати колико пута су погазили норме међународног јавног права. И њима то не служи ничему, осим да би могли да газе када газе права мањих земаља и за међусобне препирке када их газе и једни и други. А ми мали морамо да се везујемо за то и да гледамо како и на који начин да преживимо и како да гурамо напред", рекао је Вучић.
Казао је да ће данас имати билатералу са турским председником Реџепом Тајипом Ердоаном после дуго времена.
"Имамо много тога што бисмо морали да прођемо заједно. Постоје ствари због којих нисмо срећни, сигуран сам да постоје и код њих ствари због којих они нису срећни у нашем односу, али постоји много добрих ствари које развијамо заједно, од економских односа до свих других.
Наша билатерална размена је до 2023. дошла до 2,3 милијарде. Ове године је већ у првих седам месеци прешла 1,6 милијарди, тако да верујем да ће расти српски извоз рафинисаног бакра. Оно што увозимо је нерафинисани бакар, а извозимо рафинисани бакар и ту нам Зиђин страховито много помаже. И верујем да на томе треба да радимо. Итовремено смо председник Ердоган и ја поставили циљеве да би требало да се дође до три, па затим и до пет милијарди евра укупне трговинске размене", рекао је Вучић.
Навео је да ће српска делегација вечерас имати први од састанака и вечеру у Атлантском савету, где ће бити многи гости.
"Ми имамо и друге неке састанке и организацију великог пријема Гзавијеа Бетела, где ће бити огроман број светских државника са којима треба да разговарамо. Сад не знам да ли ћемо стићи да имамо састанак са Нетанјахуом јер видим да је померио свој долазак у УН, али по свему судећи ће доћи на свој 'слот' уколико се не буде погоршавала ситуација на Блиском истоку и верујем да ћемо обавити и ту врсту разговора", рекао је Вучић.

Пословни разговори, Самит о будућности

Навео је да ће српска делегација имати и пословне разговоре с „Филипом Морисом“ и са неким другим компанијама које послују у Србији, а које су пре свега лоциране и чије је седиште у Сједињеним Америчким Државама,и покушати да привуче и неке нове инвеститоре.
Вучић је говорећи о данашњем учешћу на Самиту о будућности у УН река да је на иницијативу Генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша постављено пет великих акција које се тичу одрживог развоја и финансирања развоја, што је тачка један.
"Тачка два су мир и безбедност у свету, затим енергетика и климатске промене, млади и њихова будућност, тачка четири и тачка пет трансформисање управљања у различитим земљама. А сада, кроз резолуције које су доносиле Уједињене нације, дошло се до тога да су сви поново почели да траже решења о мултилатерализму и о договорима унутар Уједињених нација", рекао је он.
Истакао је да постоји тзв. глобални југ, земље у развоју и постоје велике силе, посебно западне силе и да су велике разлике између њих.
"И око начина финансирања развоја или убрзаног развоја земаља у развоју, велике су разлике, запад не би нарушио своју већ постојећу политичку архитектуру. Ове земље траже да се одвоје питање климатских промена од финансирања развоја, јер у противном неће имати довољно новца да обезбеде и учине све што је потребно да би се изашло у сусрет огромним захтевима да се зауставе климатске промене, односно последице које оне доносе, а обично су те земље најугроженије. Дакле, од карипских земаља до Вијетнама, до многих афричких земаља", рекао је Вучић.
Навео је да су за нас посебно значајне ствари које се тичу финансирања развоја.
"Ту сад имате тзв. Групу 77 земаља које имају своје захтеве, а њих подржава и Народна Република Кина и наравно западну политичку архитектуру која би да сачува и финансијску архитектуру. О миру и безбедности у свету да и не говоримо о свим разликама које ту постоје. И постоје наравно око владавине права и како то иде управљање државама, где западне земље инсистирају на вредностима које су прихватљиве и које су добре, али наравно ту има претеривања које вуку ка покрету, где се негирају породичне вредности. И опет имате коалицију Кинеза, Руса и земаља у развоју које би желеле по сваку цену да се истакну породичну вредност", навео је Вучић.
Каже да ће бити на самиту и немачки канцелар Шолц и Антонио Гутереш.
"Говорићу и ја, имамо до пет минута, три или пет минута, али верујем да ће бити довољно да искажемо све што нам је потребно", додао је Вучић.
СРБИЈА
Вучић данас на Самиту о будућности у седишту Уједињених нација
Погелдајте и:
Коментар