СВЕТ

Западно друштво се распада - прави узроци дуготрајне кризе која потреса цео свет /видео/

Насиље у свету последица је процеса распада уређења међународног поретка, а уз то западна друштва се изнутра распадају. Извориште дуготрајне кризе која потреса свет управо је криза западног модела друштва, што њихове политичке елите не прихватају и долази до сукоба са реалношћу, каже у емисији „Од четвртка до четвртка“ новинар Синиша Љепојевић.
Sputnik
Отуда, према његовим речима и толико лоших вести само у недељу дана – нови покушај убиства Доналда Трампа, терористички пејџер-напади у Либану или могућност ескалације конфликта сукоба у Украјини ако Запад дозволи да њихово оружје дугог домета буде употребљено у унутрашњости Русије.
Док Запад има сукоб са реалношћу, други део света који обухвата Евроазију, Африку и добар део Јужне Америке, прати време и формира нове интеграције и нове односе међу земљама.

Хоће ли бити још атентата на Трампа

Покушај убиства Трампа, други за свега неколико месеци, наводи да се човек запита не дешава ли се нешто чудно у Америци, ако се узму у обзир принципи који владају у САД – систем обезбеђења, који је око бивших председника веома јак, понашао се чудно и није јасно шта се тачно догодило.
„У сваком случају, тај човек није могао да дође као усамљеник. Оно што је индикативно, највише изјава о њему док је био у Украјини, дају бивши официри ЦИА који су били тамо. Интересантна је та њихова веза са њим. Али, то говори и о амбијенту у савременој Америци. То је такозвана култура насиља. Насиље је до те мере присутно као један од друштвених односа да не би чудило да буде још таквих случајева“, оцењује Љепојевић.
Са друге стране, после другог неуспелог покушаја убиства, могуће је да ће америчке елите покушати да спрече Трампа на други начин – не само да буде изабран, већ да, ако буде изабран, убрзо напусти Белу кућу.
Од убистава председника одустало се након убиства Џона Кенедија, али касније су усавршене друге методе, што се најбоље види на примеру Ричарда Никсона, који је морао да напусти председнички положај због афере „Вотергејт“.

Напад пејџерима – тероризам Израела

Напад у коме је велики број људи у Либану повређен или погинуо услед експлозије комуникационих уређаја може се окарактерисати као терористички јер се ради о нападу једне државе на територију друге, сматра Љепојевић.
„Ово је интересантно због тога што открива две ствари. Открива, прво, до које је мере Израел очајан, јер није победио у Гази. Израел има проблем са Хезболахом због тога што је 2006. у рату на северу Израела Хезболах победио. И сада је то шири, регионални проблем. То сведочи до које су мере људи који одлучују у Израелу спремни да иду“, каже Љепојевић.
Операција је дуго припремана и многи су били зачуђени што неко још увек користи пејџере. У Либану су чести нестанци струје велики проблем, а уз то је неизвесно када ће струја доћи. Батерија пејџера у просеку траје 85 сати, далеко више од батерије мобилног телефона и зато пејџери имају широку употребу у Либану.
Последице овог случаја може да буде глобално неповерење у компаније које производе комуникационе уређаје. Са друге стране, порука је да је све могуће и да не постоји никакав критеријум у вођењу рата.

Санкције медијима – опасна бесмислица

Санкције медијској кући „Расија севодња“, чији је део и Спутњик, које су САД увеле под изговором да је наша компанија крива зато што Украјина нема подршку широм света део је плана ућуткивања – то су бесмислене ствари које сведоче о очају из којег се може свашта десити.
Један медиј не може да промени мишљење великог броја људи, као што тврди Ентони Блинкен. Међутим, на Западу верују да може јер они, преко својих мејнстрим медија то покушавају, каже Љепојевић.
У Великој Британији, из које је Љепојевић био дугогодишњи дописник српских медија, РТ је био један од најгледанијих програма зато што је имао веома јаку економску рубрику и најбоље вести са берзе, односно најреалнија предвиђања.

„Друго, они су давали оно што други нису. Нису ништа измишљали, али, на пример, десе се демонстрације које нико не забележи, а РТ о томе направи репортажу. Онда, дају шансу људима који нису могли да приђу другим медијима да нешто кажу, на пример на Би Би Сију, који је постао највећи инструмент обмане (што раније није био). И без рата у Украјини, сваки дан сам очекивао да их забране“, објашњава Љепојевић.

У Другом хладном рату, који већ неко време траје, Запад се све више претвара у некадашњи Совјетски савез, јер му је понестало идеја. У претходном Хладном рату, када је реализовао све своје идеје, почео је да контролише источноевропска друштва. То се сада дешава на Западу.
Коментар