ЕКОНОМИЈА

Почела седница Скупштине Србије, на дневном реду ребаланс буџета

Седница Скупштине Србије на којој ће се, поред осталог, расправљати о ребалансу буџета за ову годину почела је око 10 сати, а у парламент су стигли премијер Милош Вучевић, министар финансија Синиша Мали и други чланови владе.
Sputnik
Предлогом за узмену Закона о буџету за ову годину предвиђено је да буџет Србије износи 2.173 милијарде динара, односно да буде повећан за 132,5 милијарде динара.
Одбор за финансије Скупштине Србије прихватио је синоћ у начелу предлог за измену Закона и предложио парламенту да га усвоји.
Премијер Милош Вучевић рекао је недавно да ребаланс доноси доста добрих вести за грађане и државу, те да се издваја више новца и за подршку породицама са децом, 25 милијарди, а да додатних 20 милијарди иде за здравство, као и 20 милијарди додатних за пољопривреднике.
"Определили смо средства која треба да нам појачају и саобраћајну инфраструктуру, пре свега куповина нових возила, који треба да саобраћа између главног града, аеродрома “Никола Тесла” и Експа. Припремамо и инфраструктуру за враћање обавезног војног рока. Ту је и осам милијарди за плате у просвети. Чека нас тежак разговор са свим субјектима за буџет 2025. године", рекао је Вучевић.
Министар финансија Синиша Мали изјавио је на седници Одбора за финансија у Скупштини Србије да је основ за припрему ребаланса за ову годину била економска ситуација и програм Србија 2027 и Експо, што ће, како је напоменуо, бити и основ за припрему буџета за 2025. годину.
Мали је рекао да су јасно дефинисани приоритети које држава следи и које жели да остваримо до 2027. године.
"Имамо веће приходе од 132,5 милијарди динара, хтели смо на прави начин да расподалимо те приходе на оно што је приоритет и што омогућава даљи, убрзани раст, развој и модернизацију наше економије", рекао је синоћ Мали у Скупштини Србије.
На дневном реду је укупно седам тачака, а једна од њих су измене Закона о финансијској подршци породици са децом којим се омогућава издвајање више средства за бебе.
Коментар