СПОРТ

Руски шампиони возили и освојили медаље за српски Спутњик!

Велики успех на међународној сцени остварили су чланови БК Спутњик МЕТ из Ваљева који су у недељу у близини Турског града Ризе наступили на тркама светског Купа класе Ц1 у планинском бициклизму.
Sputnik
На овом интернационалном такмичењу боје ваљевског клуба у који су прешли пре месец дана, бранили су МТБ репрезентативци и шампиони Русије: сениорска првакиња ове земље Татјана Сајтарова и јуниорски шампион и вицешампион Вадим Гвоздарев и Јегор Титов.
Њихов долазак у БК Спутњик МЕТ Ваљево заједно са тренером Иљом Дишаковим је први интернационални трансфер Руских бициклиста у било који Српски клуб у последњих 40 година. На овај начин БК Спутњик МЕТ је добио појачања, а пружајући сву подршку, овим такмичарима је омогућено да у складу са прописима Светске бициклистичке федерације могу наступити за Ваљевски клуб и на домаћој и на међународној сцени укључујући и трке Светског купа.
А на првом наступу, одмах су остварени врхунски резултати и прве победе.
Најпре су јуниори Гвоздарев и Титов, у конкуренцији 20 такмичара из пет земаља, на тешкој и захтевној планинској стази, сјајном вожњом већ након првог круга показали раскошан таленат и добру форму и већ након првих четири км било је јасно да је питање златне и сребрне медаље одлучено.
Од самог почетка Руски шампион у овој олимпијској дисциплини планинског бициклизма је кренуо јако, бескомпромисно и темпом који остали нису могли да испрате. Одмах је направио недостижну предност за друге такмичаре а њега је у почетку пратио његов клупски друг Титов који је на жалост у другом кругу проклизао и пао у једној кривини па се након превезених 23 километра морао задовољити освајањем другог места.
Победник Гвоздарев и другопласирани Титов су на овај начин остварили историјски успех за један Српски клуб јер је ово први двоструки тријумф за један наш тим на трци која се бодује за Светски Куп и где се освајају бодови за ранг листу светске бициклистичке федерације.
Спутњик Ваљево, бициклизам
На овај начин освојена је прва златна и прва сребрна медаља медаља ове године за српски јуниорски бициклизам што је велики успех на међународној сцени.
А у женској сениорској конкуренцији, за БК Спутњик МЕТ наступила је овогодишња првакиња Русије у планинском бициклизму и репрезентативка ове земље Татјана Сајтарова. Она је већ након првог круга показала своје квалитете и већ тада имала три минута предности у односу на другопласирану такмичарку из Ирана.
Татјана Сајтарова је храбром вожњом по клизавој стази демонстрирала сјајну технику, јаку вољу и снагу па је заслужено на стази дугој 24 километра забележила тријумф у трци Светског Купа. И ово је историјски важан учинак за БК Спутњик МЕТ и Српски бициклизам.
Плодотворна сарадња са спортском бициклистичком школом Москве допринела је да Руски бициклисти, упркос западних спортских санкција и ограничења уведених за њихове спортисте, покажу да су медју најбољима на свету што је и на овој трци потврдјено, а БК Спутњик МЕТ Ваљево, за који су руски шампиони наступали, је добио светски признат и историјски резултат. Ово и јесте потврда да у Србији и у граду на Колубари живе добри спортисти и добри људи који нису заборавили када су наши спортисти и наша земља били под истим оваквим неправедним санкцијама. Сада је и на делу и на овај начин, на спортском пољу, показана сјајна сарадња и реализација вишегодишњих спортских контакта измедју два братска народа.
Спутњик Ваљево, бициклизам
Спутњик Ваљево, бициклизам
Победе на тркама Светског Купа су вредне и никада не бледе, па је бициклистички клуб СПУТЊИК МЕТ постао један од ретких који су имали двоструке тријумфе медју јуниорима, као и победу и у сениорској конкуренцији, захваљујући чему ће Ваљевски млади такмичари овог клуба сада имати и спортски циљ којем треба тежити, али и могућност да тренирају и науче пуно више о тајнама бициклистичког спорта од својих старијих клупских другова из Москве. У ишчекивању нових медјународних трка, сви у БК Спутњик МЕТ се радују сарадњи, позиву и скором одласку у Москву где ће неки од њих, заједно са тренером Хаџи Зораном Јелићем бити гости најбоље бициклистичке школе у Русији у МТБ бициклизму.
СПОРТ
После фудбала – велика бура у тенису: „Занима их само новац – ако не играмо казниће нас“
Коментар