НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

За неколико дана Земља ће добити „мини месец“

Већ смо навикли да када гледамо у ноћно небо, њиме доминира велики, светао Месец. Али Земља ће за неколико дана добити још једног „свемирског сапутника”.
Sputnik
Научници су открили да ће новооткривени астероид, означен као 2024 ПТ5, привремено постати Земљин „други месец“. Наиме, од 29. септембра до 25. новембра тај астероид ће бити заробљен у земљиној гравитацији и кружиће око наше планете. После те кратке посете вратиће се у своју хелиоцентричну орбиту и наставити пут око Сунца.
Америчко астрономско друштво је у својим истраживачким белешкама објаснило о чему се тачно ради. Тако наводе да су астрономи први пут уочили астероид 7. августа 2024. године, користећи јужноафричку опсерваторију АТЛАС (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).
Према њиховим проценама, астероид има пречник од око 11 метара, а тачне димензије могле би да се утврде током његовог боравка у близини Земље. Познато је да астероид 2024 ПТ5 долази из астероидног појаса Арјуна, који се састоји од малих астероида који имају орбите око Сунца сличне Земљиним.
Главни аутор студије, Карлос де ла Фуенте Маркос, истраживач на Факултету математичких наука Универзитета Комлутенсе у Мадриду, истакао је у својим белешкама да ће астрономи користити близину астероида да га боље упознају и истраже јер тренутни подаци указују да би астероид могао имати пречник и до 42 метра, што би значило да је већи од астероида који је ушао у Земљину атмосферу изнад Чељабинска у Русији 2013. године. Подсетимо, овај астероид је имао пречник од 17 до 20 метара и експлодирао је у ваздуху изнад тог руског града, што је ослободило енергију 20 до 30 пута већу од атомске бомбе бачене на Хирошиму у Јапану. У то време, остаци астероида повредили су више од 1.000 људи и оштетили више од 7.000 зграда.
Али де ла Фуенте Маркос истиче да астероид 2024 ПТ5 неће представљати никакву опасност за људе на Земљи. Ни сада, ни у наредних неколико деценија, јер ће се „скрасити” на удаљености од око 4,2 милиона километара. То је отприлике 10 пута већа удаљеност од оне на којој су Земља и Месец.
Он додаје и да ово није први, а вероватно ни последњи пут да Земља добија „краткорочног пратиоца“, али и да неће сваки астероид постати Земљин „мини месец“ јер су тачно одређени услови потребно за то. Дакле, астероид мора да путује одређеном брзином (споро) и смером (прилично близу Земље, на космичкој скали) да би га Земљина гравитација ухватила и задржала.
Астероиди који постају мини-месеци долазе на 4,5 милиона километара од Земље при брзинама испод 3.600 километара на сат. При томе, није важно колико је астероид велики или мали, већ само како јој се приближава.
Што се тиче овог мини-месеца, он ће се накратко вратити у близину Земље почетком 2025. године, на удаљености од 1,7 милиона километара, пре него што поново крене у свемир. Следећи сусрет се може очекивати тек 2055. или 2084. године. А за оне који су се надали да ће сами моћи да посматрају ПТ5 2024. године - лоше вести. Због своје удаљености и величине неће бити видљив аматерским телескопима или двогледом. Мораћемо да се ослонимо на астрономе и њихове уређаје.
Коментар