СВЕТ

Амерички носач авиона „Хари Труман“ упутио се на Блиски исток

Амерички носач авиона „Хари Труман“ упутио се на Блиски исток предводећи ударну групу, саопштила је команда америчке морнарице
Sputnik
„Носач типа ‘нимиц’ напустио је базу у Норфолку 23. септембра“, наводи се у саопштењу.
Брод је упућен у Црвено море пошто се из региона враћа носач „Двајт Ајзенхауер“ који је на Блиском истоку од 2023. године.
Подсетимо, у Либану је 17. и 18. септембра дошло до серије експлозија комуникационих уређаја. Првог дана велики број пејџера је детонирао готово истовремено у различитим деловима земље. Како је саопштило либанско Министарство здравља, у последицама ових експлозија погинуло је десетине људи, а повређено је око три хиљаде. Следећег дана, у разним деловима Либана експлодирали су воки-токији, телефони и уређаји који се напајају преко соларних панела и литијум-јонских батерија. У поновљеном нападу погинуло је 25 људи, а 608 је повређено.
Од понедељка ујутру, израелска авијација почела је да изводи масовне ударе на насеља на југу и истоку Либана. На удару се нашло десетине села и низ регионалних насеља. Борци либанског шиитског покрета Хезболах су, заузврат, испалили десетине ракета ка северу Израела. Либанска влада позвала је УН да интервенишу и зауставе израелску агресију.
Русија је осудила нападе израелске војске на Либан.
СВЕТ
Израелска војска изводи нову серију удара из ваздуха на Либан /видео/
Погледајте и:
Коментар