РУСИЈА

Да ли су прави разлог за блокаду руских медија на Тик-току — амерички избори

Друштвена мрежа Тик-ток уклонила је налоге повезане са медијском групом „Русија севодња“, у чијем је саставу и Спутњик и РТ, због покушаја да изврше „прикривени утицај“ на предстојеће председничке изборе у Америци, тврди Си-Eн-Eн не објашњавајући на чему тачно базира такав закључак.
Sputnik
Тик ток је одлуку о блокади налога руских медија објавио у понедељак на свом сајту. Потез је уследио након што је прошле недеље компанија Мета* (која је у Русији проглашена екстремистичком) блокирала у својим апликацијама РТ и медијску групу „Русија севодња“ због „активности која се тичу страног мешања“.
Тајминг забрана јасно указује да власти у Вашингтону највише боле предстојећи избори и немогућност да диктира тон којим ће о томе извештавати руски медији.
Претходно је почетком месеца америчко Министарство финансија саопштило да се уводе санкције медијској групи „Русија севодња“, али и главној уредници групе и РТ Маргарити Симоњан и читавом низу истакнутих руководилаца. Уведене су санкције и против генералног директора медијске групе „Русија севодња“ Дмитрија Кисељова.
Руско Министарство спољних послова раније је саопштило да проучава мере америчких власти и припрема одговор на њих.
Иначе, Тик-ток је у власништву кинеске компаније „Бит денс“ а користи га више од 170 милиона Американаца. У априлу је амерички председник Џозеф Бајден потписао закон којим би могао да доведе до забране мреже ако се не прода у року од годину дана.
*(Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке)
Погледајте и:
Коментар