СВЕТ

Медији: Кина произвела дрон који може да долети до Тајвана

Кинеска одбрамбена компанија „Норинко“ дизајнирала је лутајућу муницију чији је домет до 200 километара, захваљујући чему је дрон у стању да погађа циљеве на острву Тајван, пише лист „Саут Чајна морнинг пост“.
Sputnik
Лист се позива на податке из чланка у часопису Нанкинског универзитета аеронаутике и космонаутике, а пројектовани дрон може да се креће брзином од готово 144 километра на сат током 105 минута, што обезбеђује лет до 200 километара. Дрон је такође способан да лебди у ваздуху неко време, пре гађања одабране мете.
У чланку се наводи да је домет лета довољан да пређе 180 километара дуг Тајвански мореуз.
Пројектанти чије речи цитира лист изјавили су да оваква лутајућа муниција „може да се производи по ниској цени“, што потенцијално омогућава Кини предност у било којој трци у наоружању дронова.
Такође се истиче да је главни конкурент дрона „Норинко“ тактичка лутајућа муниција „Свичблејд 600“ америчке производње, брзине од око 110 километара на сат, а време лета 40 минута и домет борбе око 40 километара.
Ситуација око Тајвана заоштрена је након посете Ненси Пелоси, тадашњег председавајућег Представничког дома Конгреса САД острву 2022. године. Кина сматра Тајван делом своје територије, осудила је посету Пелоси, оценивши је као подршку Вашингтона тајванског сепаратизма и одржала велике војне вежбе.
Погледајте и:
Коментар