СВЕТ

Уласком у БРИКС Турска ће „покидати ланце“ НАТО-а

Пријем Турске у БРИКС биће револуционаран догађај, то ће значити да ће Анкара „покидати ланце“ НАТО-а, изјавио је за Спутњик заменик председника турске партије Ватан (Домовина) Хакан Топкурулу.
Sputnik
„Тридесет четири земље, укључујући Турску, пријавиле су се за придруживање, што је невероватно. Посебно је захтев Турске за чланство и њено прихватање револуционаран догађај са становишта да ће држава-чланица НАТО-а покидати ланце НАТО-а и постати чланица БРИКС-а“, истакао је политичар.
Према његовимр речима, БРИКС, који је постао нови пол, почео је да повећава своју силу теже у почетку полако, „али од прошле године убрзано“.
Раније је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков саопштио да је Турска поднела захтев за пуноправно чланство у БРИКС-у и да ће он бити разматран. Према његовим речима, турски председник Реџеп Тајип Ердоган прихватио је позив на самит БРИКС-а, који ће бити одржан 22-24. октобра у Казању.
Ватан је левичарска партија, која заступа ставове првог председника Турске Мустафе Кемала Ататурка и има антизападну и антиамеричку оријентацију.
БРИКС је међудржавно удружење основано 2006. године. Осим Руске Федерације, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, од почетка 2024. године БРИКС-у су се придружили Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија.
РУСИЈА
Расте број страних лидера који долазе на самит БРИКС у Казању
Погледајте и:
Коментар