РУСИЈА

Захарова: Русија осуђује израелске нападе на Либан

Русија осуђује нападе израелске војске на Либан, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Sputnik
"Одлучно осуђујемо снажне нападе на Либан. Желимо да истакнемо наш принципијелни став да су недопустиви неселективни напади чије су жртве цивили", наводи се у саопштењу Захарове објављеном на сајту Министарства.
Како је истакла, неопходно је одмах зауставити ширење спирале насиља, док ситуација још није измакла контроли. Захарова је позвала да се осигура прекид дејстава како би се спречило даље крвопролиће и створили услови да се пређе на политичко и дипломатско решавање сукоба.
"Потребно је учинити све како се не би допустило да регион Блиског истока склизне у сукоб великог обима чије ће последице погодити све и у региону и изван њега. Спремни смо за координисане напоре са партнерима како би се спречио катастрофични сценарио. Полазимо од тога да безбедност једне државе не треба да се осигурава на рачун других", додала је она.
Министарство спољних послова је упозорило руске држављане који се тренутно налазе у Либану да буду максимално опрезни.
У Либану је 17. и 18. септембра дошло до серије експлозија комуникационих уређаја. Првог дана велики број пејџера је детонирао готово истовремено у различитим деловима земље. Како је саопштило либанско Министарство здравља, у последицама ових експлозија погинуло је десетине људи, а повређено је око три хиљаде. Следећег дана, у разним деловима Либана експлодирали су воки-токији, телефони и уређаји који се напајају преко соларних панела и литијум-јонских батерија. У поновљеном нападу погинуло је 25 људи, а 608 је повређено.
Од понедељка ујутру, израелска авијација почела је да изводи масовне ударе на насеља на југу и истоку Либана. На удару се нашло десетине села и низ регионалних насеља. Борци либанског шиитског покрета Хезболах су, заузврат, испалили десетине ракета ка северу Израела. Либанска влада позвала је УН да интервенишу и зауставе израелску агресију.
Погледајте и:
Коментар