РЕГИОН

Додик са Вархељијем о искључивању Срба из свих процеса у БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Источном Сарајеву да је јутрос разговарао са комесаром Оливером Вархељијем о застоју европског пута БиХ.
Sputnik
Каже да је упозорио да су сви институти међународног представљања БиХ приватизовани с циљем искључивања Срба из свих процеса.
"Очигледно је да је БиХ у потпуном застоју, не само због избора. Потпуно је приватизована спољна политика, потпуно приватизовани сви институти међународног представљања БиХ. То доводи до нове парализе, која ће довести БиХ до бесмисла", рекао је Додик новинарима.
Каже да је чињеница да Уставни суд БиХ у оваквом саставу покушава да донесе што је више могуће одлука, па прелазе преко 100 тачака дневног реда.
"Они морају да разумеју да ће морати да врате све то на почетак, ако желе да се Срби врате у Уставни суд БиХ. Иначе се никад нећемо вратити. То њихово потпуно игнорисање система нема смисла. Била је прилика да Вархељију кажем да ми желимо да видимо план раста, али немојте од нас да тражите да правимо компромис да би наводно онај спавалица Бакир Изетбеговић попустио. Не занима ме, то је његов проблем. Не бавим се политиком да би удовољио Изетбеговићу и муслиманима. Они намерно то раде, дође Тројка договори, а онда СДА заустави. Опет треба Милорад Додик да пушта, а то се неће се десити", рекао је Додик.
То, истиче, морају да знају у Бриселу, али игноришу.
"Они су заљубљени у ту структуру. Имате ситуацију да Елмедин Конаковић, мимо било каквог договора у БиХ, износи у УН потпуне лажи. То нису ставови БиХ. Он се лажно представља, али да је Србин сада министар иностраних послова и да онако самовољно оде и наступа у УН, не би се ни вратио овде у Сарајево, они би подигли оптужницу", река је Додик.
Истакао је да је Суд у БиХ само за Србе.
"Они доведу Махмуљина, покушају да му пресуде, а он нестане. Чекају да Дудаковић умре, а Насер да оболи па да не буде смисла да му суде. Онда причају како су само они страдали, а ови људи који живе у Источном Сарајеву, нису страдалници? Избачени из својих кућа на голу ледину. Све је отето од Срба", истакао је Додик.
А, након све, истиче, "дође тај Шмит, који нема никакве легитимне преџнаке, нешто наметне, па сав тај бесмисао се огледа у чињеници да иде у Европски суд, а неће да дође пред овај (Суд у БиХ)".
"Он је потпуно лажан тип, који нема никакве ингеренције и ми верујемо да ће то једног дана доћи на своје. Зато се и бавимо на овај начин политиком. Нема горе од тога да странцу који нема легитимитет признате моћ. Ако ми и Република Српска признамо да је он легитиман, ми смо завршили своју мисију", навео је председник Републике Српске, пренела је РТРС.
Погледајте и:
Коментар