СРБИЈА

Ховенијер и Роде углас: За Београд и Приштину не постоји други пут осим дијалога

Амбасадори Немачке и САД у Приштини, Јорн Роде и Џефри Ховенијер, поручили су да не постоји алтернатива дијалогу Београда и Приштине и да су у том процесу потребне "динамичне промене" које ће подразумевати интеграције, помирење и компромис.
Sputnik
Амбасадор САД Џефри Ховенијер изјавио је да од Београда и Приштине очекује да делују у потпуној усклађености са свим обавезама које су преузели у дијалогу и додао ”да не постоји други пут”.
“За оне који су већ неко време на Косову, вероватно сте упознати са порукама из САД о томе како видимо околности у напорима да се унапреди нормализоција односа између Косова и Србије, с крајњим циљем узајамног признања. То остаје циљ САД, једноставно и јасно. Не мислим да треба да трошим време излажући забринутости које имамо у вези са политикама које су донесене у Београду и Приштини. Те забринутости су реалне и забележене су. Очекујемо да обе владе делују у потпуној усклађености са свим обавезама које су преузеле у дијалогу. Очекујемо да дијалог схвате озбиљно”, казао је Ховенијер на конференцији у Приштини, преноси Косово онлајн.
Истакао је да га "изненађују приче на Косову да постоји још неки пут осим дијалога".
“Постоји сугестија да би, ако би Американци или Немци, или ко год вам се допада, једноставно махали чаробним штапићем или имали прави разговор, ти проблеми нестали и Косово би одмах постало пуноправни члан НАТО-а и ЕУ, и свега осталог. Свет не функционише на тај начин и морам бити јасан у вези с тим. Дакле, ако би зависило само од САД, ако бисмо били империја, римска у свом врхунцу, и све земље би се покоравале и радиле тачно оно што им наређујемо, што данас није случај у свету, иако верујемо да имамо значајан утицај широм планете, видели бисмо Косово много боље интегрисано у европске и евроатлантске институције. Србија би боље прихватила стварност сувереног, независног, мулти-етничког, демократског и мирног комшије”, казао је амерички амбасадор.
Подвукао је да "не види како Косово може постати члан ЕУ без сагласности ЕУ", а то значи сагласност држава чланица ЕУ.

Роде: Хитно ангажовање на Бриселском и Охридском споразуму

Амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде рекао је да су потребне интеграције, помирење и компромис.
"Пут да се то постигне је на столу. Као што је Џеф (Ховенијер, амбасадор САД) рекао, не постоји алтернатива дијалогу", оценио је Роде.
Он је подсетио на Бриселски и Охридски споразум и поручио да је потребно поновно и хитно ангажовање око тога.
"Постоји нови тим у Бриселу који ће преузети поглавље о проширењу. И понављам то изнова и изнова, Косово треба да буде активно по питању ЗСО јер то је јасан пут да се интегрише српска мањина на Косову и да се на тај начин покаже да је овај споразум за њих 'жив'", истакао је Роде.
Он је оценио да после четири године службовања у Приштини на простору Западног Балкана види "идентичне политике израженог националног наратива и да појачана напетост није карактеристична само за Косово".
Нагласио је да су такве тензије приметне и у односима Северне Македоније и Бугарске, али и у Републици Српској.
Он је у том контексту прокоментарисао и јучерашњу годишњицу догађаја у Бањској када је постављен знак којим је та улица названа по настрадалом полицајцу.
„Видим политику идентитета. Да ли улице у Бањској на дан годишњице морате да именујете по убијеном полицајцу? Нисам тако сигуран“, казао је Роде.
Роде је оценио да је највећа препрека нормализацији односа потпуно одсуство политичке воље за нормализацију односа.
„Србија у суштини брани статус кво и Косово жели да га промени. И рекао бих с правом. Такође, хоћемо суверено Косово и желимо да постигнемо да Косово буде члан у свим организацијама, НАТО, ЕУ, Савет Европе...“, рекао је Роде, преноси Косово онлајн.
Погледајте и:
Коментар