РЕГИОН

Мандић: Нико није очекивао толики отпор подизању споменика митрополиту Амфилохију

Нико није очекивао да ће захтев Општине Беране за подизање спомен-обележја митрополиту Амфилохију наићи на отпор, рекао је председник Скупштине Црне Горе и лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.
Sputnik
"Ради се о несумњиво великој историјској личности, а сами конкретни чин око подизања споменика то је само једна радња којом се исказује поштовање према човеку који је обележио своје време", рекао је Мандић у интервјуу за подгоричку телевизију "Нова М".
На питање зашто је баш сада упућен захтев за подизање спомен-обележја, Мандић каже да то треба питати иницијаторе те идеје.
"Нико није рачунао да ће бити такви отпори, људи у Беранама су желели да подигну тај споменик", рекао је Мандић.
Додао је да су лидер ДНП Милан Кнежевић и он разговарали пре нешто више од годину дана са Митрополитом Јоаникијем. Према његовим речима било је одливено неколико споменика у Смедереву и желели су да један такав споменик донирају Митрополији црногорској приморској, преноси Танјуг.
Говорећи о двојном држављанству, истакао је да је то врло важно питање за најмање 30.000 грађана Црне Горе.
"Људи који овде живе по 20 или 30 година нису добили држављанство у Црној Гори. Имамо бројну заједницу исељеника у Истанбулу са којом сам ја разговарао више пута долазили су у Скупштину Црне Горе они желе да добију држављанство Црне Горе. Албанска заједница бројна која живи у Њојорку такође жели да има држављанство Црне Горе они су власници имовине у Малесији, Улцињу, Гусињу а немају држављанство Црне Горе", навео је Мандић.
Нагласио је и да српска заједница из Црне Горе која живи у Србији и не само они, већ и бројни Црногорци који живе у Србији или Хрватској желе да имају црногорско држављанство.
"Ту је њихова имовина, ту су гробови њихових предака, сви су емотивно везани за Црну Гору то је њихова земља. То је колевка њихових предака, и ја мислим да би за Црну Гору, која од пописа до пописа губи број становника, било природно да се прво обрати онима који су везани коренима, јер ти људи у суштини највише воле ову државу", јасан је Мандић.
Говорећи и о предстојећим подгоричким изборима, Мандић каже да верује да ће већину у градском парламенту чинити коалиције које предводе Саша Мујовић и Јелена Боровинић Бојовић, али и да ће, ако буде потребе, коалиција "За будућност Подгорице", сарађивати са свима који су били партнери 30. августа 2020. године.
"Кад је сарадња у питању у Подгорици, сви они који су нам били партнери 30. августа и данас су наши партнери што се тиче нас", изричит је Мандић.
Мандић није искључио могућност да Јаков Милатовић и Дритан Абазовић направе политички савез са ДПС-ом, са којим су и срушили власт у Подгорици, преноси агенција.
Погледајте и:
Коментар