НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова алтернатива у одбрани Земље од астероида укључује драстичне мере

Икс зраци настали нуклеарном детонацијом у свемиру могли би да скрену огромне астероиде с путање, нудећи потенцијалну одбрану од катастрофалних удара.
Sputnik
Научници су показали да би детонирање нуклеарне бомбе у близини астероида у свемиру могло да буде најбољи начин да човечанство избегне катастрофални удар. Недавни експеримент потврђује да би Икс - зрацинастали таквом експлозијом, могли да помереастероиде између 3 до 5 километара с путање и да потенцијално спасу Земљу од катастрофе.
За Земљу тренутно не постоји непосредна претња од удара астероида, али је приправност на тако нешто неопходна. Насин експеримент, који је преусмерио мали астероид у систему Диморфос и Дидyмос, показао је потенцијал коришћења силе за промену путање астероида.

Ефекат ракете

Детаљнији модели, као што је радијацијско-хидродинамички модел и они у другим студијама, могу се тестирати у упоређивању с експерименталним подацима добијеним овом техником и користити за тестирање различитих мисија пресретања астероида, истичу аутори студије која је објављена у часопису Nature Physics.
Иако је ДАРТ-ов успех био охрабрујући, већи астероиди представљају другачији изазов. У том случајуна сцену долазе алтернативне методе. На пример, ласери би могли да испаре делове површине астероида, стварајући ефект "ракете" приликом декомпресије гаса, потенцијално мењајући његову путању. Загревање површине астероида интензивним зрачењем такође би могло да изазове исти ефекат.
Наведена студија, коју је водио физичар Натан Мур из америчке Националне лабораторије, фокусираласе на те алтернативе. Научници су произвели Икс-зракекако би симулирали реакцију астероида на такву експлозију.
Тестирали су методу на сићушном зрну истопљеног силицијума, на чију површину су усмерили пулс Икс-зрака. Резултат су кључни подаци о томе како та метода може дафункционише у свемиру.
Студија сугерише да би се том методом могли померати чак и велики астероиди, широки до 5 километара. Експеримент помаже у побољшању модела за пресретање астероида, омогућујући нам тестирање различитих материјала и сценарија без потребе за скупим мисијама. У идеалном случају, ово знање никада неће бити коришћено, али постојање таквих решења осигурава да смо спремни за сва свемирска изненађења, преноси портал Зимо.
Погледајте и:
Коментар