РУСИЈА

Нема граница за Русију - постала једна од највећих извозника хране

Русија је активни учесник међународне трговине без обзира на потешкоће са којима се суочава пословни свет, рекао је председник Русије Владимир Путин.
Sputnik
Он је рекао и да су поступци западних елита према руским финансијским институцијама и платним системима непријатељски.
По испорукама прехрамбених производа Русија је ушла у групу водећих светских извозник, рекао је Путин и додао и да је забележен раст извоза који не потпада под енергетски сектор за пет одсто за седам месеци, до 89,9 милијарди долара.
„У неким областима, на пример, у снабдевању храном, Русија је већ постала један од водећих светских извозника“, рекао је шеф државе.

"Ту није граница Русије", додао је он.

Права тржишта будућности се формирају у свету, потребно је да искористимо могућности за извоз Русије, оценио је Путин.
Он је констатовао да су руске компаније спремне да производе широк спектар високотехнолошких производа и да је важно ефикасно их промовисати у иностранству.
Удео западних валута у плаћању руске робе се смањује, истакао је Владимир Путин.
„Прошле године се удео плаћања за руски извоз у такозваним токсичним западним валутама смањио за половину. Истовремено, удео плаћања у рубљама у спољнотрговинским трансакцијама приближава се 40 одсто“, објаснио је шеф руске државе.

Глобална привреда се мења

Према његовим речима, светска трговина и глобална привреда се активно мењају а међу лидерима су земље Глобалног југа.

"Допринос држава-чланица БРИКС светској привреди премашује бројке Г7 и наставља да расте", рекао је руски председник на седници председништва Државног савета.

Према његовим речима, земље широм света раде на стварању наднационалне платне инфраструктуре, укључујући уз примену дигиталних валута, не ради само Русија на томе.
Погледајте и:
Коментар