РУСИЈА

Ситуација се мења: Путин открио у ком случају ће употребити нуклеарно оружје /видео/

Председник Русије Владимир Путин је на седници Савета безбедности о нуклеарном обуздавању предложио да се унесе низ појашњења по питању услова примене нуклеарног оружја.
Sputnik
„Данас је на дневном реду питање повезано са изменама основних тачака државне политике у области нуклеарног обуздавања. Предлажем да унесемо низ појашњења у делу који се тиче одређивања услова за примену нуклеарног оружја“, казао је Путин на почетку редовне седнице.
Како је истакао, нуклеарна тријада остаје најважнија гаранција осигуравања безбедности државе и грађана, истакао је Путин.

„Видимо да се савремена војно-политичка ситуација динамично мења и ми смо дужни да то узмемо у обзир, укључујући појаву нових извора војних претњи и ризика по Русију и наше савезнике“, рекао је руски лидер.

Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје - ако то буде представљало претњу виталним интересима државе, рекао је Путин.

„Задржавамо право употребе нуклеарног оружја у случају агресије на Русију и Белорусију, као чланица Савезне државе. Са белоруском страном, са председником Белорусије сва ова питања су договорена, укључујући и ако противник, употребивши конвенционално оружје, ствари виталну претњу нашем суверенитету“, објаснио је Путин.

Русија би могла да размотри употребу нуклеарног оружја када добије поуздане податке о масовном лансирању, између осталог, ракета и дронова, и њиховом преласку државне границе Руске Федерације, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Услови за прелазак Русије на употребу нуклеарног наоружања такође су јасно наведени. Ову могућност ћемо размотрити када добијемо поуздане информације о масовном лансирању ваздушно-космичког наоружања и њиховом преласку наше државне границе. Мислим на авионе, стратешке или тактичке авијације, крстарећих ракета, беспилотних летелица, хиперсоничних и других апарата“, рекао је Путин.
Коментар