РУСИЈА

Тик-ток блокирао налог агенције РИА Новости и неколико налога РТ

Тик-ток је блокирао налог агенције РИА Новости, чији је укупан број пратилаца био већи од два милиона, неколико дана након сличних корака против више налога Спутњика и РТ.
Sputnik
Обавештење о блокирању појавило се на екрану приликом пријављивања у апликацију у среду. Сви видео-снимци агенције такође су нестали из претраге на платформи.
За 2,5 године рада, налог је сакупио 2,2 милиона пратилаца, скоро 50 милиона лајкова, а најпопуларнији видео имао је 50 милиона прегледа. Истовремено, поједини снимци са званичним изјавама председника Русије Владимира Путина или представника Министарства одбране Игора Конашенкова су или у потпуности блокирани или је уклоњен звук, уз тврдњу да су информације у њима наводно нетачне.
Налог РИА Новости више пута је помињан у чланцима у западним медијима као пример успешног рада агенције на промоцији руске агенде под санкцијама.
ТикТок је, такође, без обавештења блокирао три арапска налога РТ-а, јавио је сајт РТ на енглеском.
У уторак увече без објашњења су нестали и налози РТ Арабик, РТ онлајн и РТ њузрум, као и шпански налог Актуалидад РТ.

Захарова: У питању политички притисак

Коментаришући блокирање налога на Тик-току, портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да не постоји ниједна судска одлука и да је у питању политички притисак.
„Мало је вероватно да ће директор Тик-тока бити позван у Конгрес да разјасни зашто руски канали нестају. Они ове теме користе само када им је то од користи. Тренутно им је од користи да домаћој публици покажу да се боре за чистоћу својих изборних процеса, па прозивају директора Тик-тока. Али у исто време, ако нестаје десетине медијских канала, они не чине ништа слично“, приметила је дипломата.
Она је напоменула да је потребно разјаснити околности и инсистирати да се ови канали врате у емитовање.
„Нема ниједне тужбе, ниједне судске одлуке која би указивала на било какве захтеве. То чак није ни лична оцена, већ искључиво део политичког притиска САД који они врше на одговарајуће земље и компаније“, закључила је Захарова.
Налози Спутњика и РТ интернешенал блокирани су 21. септембра након увођења нових санкција САД против руских медија.
РУСИЈА
Да ли су прави разлог за блокаду руских медија на Тик-току — амерички избори
Погледајте и:
Коментар