КУЛТУРА

Вечерас почиње 58. Битеф

Педесет осми Београдски интернационални театарски фестивал (БИТЕФ) биће отворен вечерас у Опера-театру „Мадленианум“ у Земуну, извођењем представе „Мекшање“, и кореографији Христоса Пападопулоса.
Sputnik
Фестивал ће отвореним прогласити швајцарски редитељ Мило Рау, аутор представе „Антигона у Амазону“, која је такође део главног фестивалског програма.
Редитељ и писац Мило Рау, од прошле године је уметнички директор Бечког фестивала. Студирао је социологију, германистику и романистику у Паризу, Берлину и Цириху, а критичари га називају најутицајнијим (Цајт), најинтересантнијим (Стандард), најконтроверзнијим (Република), најскандалознијим (Њујорк тајмс) и најамбициознијим (Гардијан) уметником нашег времена.
Мило Рау је до сада потписао више од 50 представа, филмова, књига, а његове позоришне продукције приказиване су на свим значајним међународним фестивалима, укључујући и Битеф, на којем су раније изведене његове представе „Орест у Мосулу“ и „Саосећање. Историја митраљеза“.
Међу учесницима овогодишњег БИТЕФ-а су и Каролина Бјанки и њена плесна трупа „Кара де кавало“, која ће извести представу „Трилогија Снага кучке – Прво поглавље: Невеста и Лаку ноћ, Пепељуго, затим Тијаго Родригеш с представом „Хекуба, не Хекуба“, коју изводи чувени Комеди франсез.
Пратећи програм Битефа обухвата 12. фестивал савременог циркуса „Циркобалкана“, 25. издање „Битеф полифоније“, као и нови пројекат „Теоријска фешта“.
Коментар