СРБИЈА

Вучић: Полако правимо мрежу пријатеља у свету

Председник Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка, где присуствује редовном годишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација, да је после говора у УН имао много важних састанака, а поготово са афричким лидерима који су од великог значаја за нашу земљу, као и да Србија прави мрежу пријатеља.
Sputnik
"Полако правимо своју малу мрежу пријатеља у Африци, на Океанији, Карибима и наставићу са доделом одликовања тим државама", рекао је Вучић који је данас имао важне састанке у Њујорку на којима је разговарао са председником Ирана, председником ДР Конга, као и са министром унутрашњих послова Кине.
"Разговарао сам са министром спољних послова НР Кине и захвалан на челичном пријатељству. Ванг ји је био јасан по питању територијалног интергитета и суверенитета Србије, а сада је било још јасније. Разговарао сам са председником Ирана, хвала им на подршци територијалном интегритету Србије и разговарали о неким економским темама", навео је.

Вучић пренео Лајчаку: Озлојеђени смо због рушења свега потписаног у Бриселу

Вучић је навео да је специјалном изасланику Европске Уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку у разговору пренео да смо озлојеђени због дешавања на Косову и Метохији.
„Рекао сам му колико смо озлојеђени и исфрустрирани због рушења свега онога што је потписано у Бриселу 2013, са једним циљем да се протера српски народ“, рекао је председник у обраћању медијима у Њујорку.
„Србија никада неће бежати од дијалога“, додао је Вучић.
Рекао је да не постоји ефикасан лек за проблем Косова и Метохије и да ће, када се околности у свету буду промениле, изаћи са захтевима у складу са међународним правом.

Образовање и здравство Срба на КиМ неће доћи под кров косовских институција

Вучић је рекао да се неће догодити да српске образоване и здравствене институције на Косову и Метохији дођу под косовску надлежност, као што најављује министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свечља.
"То се неће десити. Они једино могу да дођу и да полиција затвори школе и вртиће. То могу да раде, али се ово друго неће догодити. Ми ћемо да исплаћујемо плате, радићемо са децом, али не мислим да ће им то бити тако лако", рекао је Вучић на питање новинара у Њујорку о Свечљиној изјави да ће српско образовање и здравство доћи "под кров косовских инситуција" и шта би то значило за српски народ на КиМ.
Додао је да је изгледа Свечља сада променио курс и пошто не сме да заузима мост (на Ибру), сада се пребацује на нешто друго.
"Ми имамо своје мере и у директном разговору са нашим народом увек ћемо проналазити решења. Ово показује колика је њихова хистерија и нервоза и они ни о чему другом не могу да причају него о Србији, Србима и Београду и немају ниједну другу тему", рекао је Вучић.

Некукавички сам указао на лицемерје оних који поштују Повељу када им одговара

Вучић је додао и да је захвалан народу Србије на подршци за оно што је рекао у Генералној скупштини Уједињених нација.
„Говорио сам истину и оно што српски народ осећа“, рекао је Вучић и додао да је говорио из срца и да је говорио чињенице.
Како каже, у Њујорку да је на заседању Генералне скупштине УН "некукавички" говорио о лицемерју и безобзирности оних којих који отворено говоре да не поштују Повељу УН и Резолуцију 1244, да је газе, а да је уважавају само када им то одговара.
"Отворено вам кажу да не поштују Резолуцију 1244, Повељу Уједињених нација, јер они су изнад Повеље, изнад Резолуције 1244, јер они су Богови, баш као што сам и рекао у говору. Јер они су ти који одређују судбину света. Јер они су ти који могу да погазе Повељу када им одговара, а они су ти који могу и да кажу, е сад поштујте повељу, у случају Украјине, када им то одговара", рекао је Вучић.
Он је, на питање новинара какав је његов одговор на то што су они који су признали независност Косова престали да поштују Резолуцију 1244, рекао да је важно да се то зна и да је он говорио о томе.
"То је баш та врста лицемерја, та врста лажи, та врста безобзирности на којој сам јуче, чини ми се, "некукавички" указао. Они само то потврђују и само потврђују колико немају никаквог политичког морала, колико га никада нису имали", навео је Вучић.
Сви такви људи, рекао је он, немају никакве политичке части.
Вучић је указао да је председник Литваније Гитанас Науседа, који је говорио пре Вучића, све време позивао на поштовање територијалног интегритета, целовитости и на поштовање Повеље Уједињених нација, али само када су Руси и Украјинци у питању, а не и Србија.
"А када су Срби у питању, онда 'па кога брига?' Њих то не интересује, то јесте суштина, дакле ви морате да разумете. Ви ћете сада да имате обележавање ослобођења Аушвиц Биркенау концентрационог логора. Они који су ослободили Аушвиц Биркенау, то су Руси, неће бити позвани. Претпостављам да ће они који су створили логор бити позвани", приметио је Вучић.
Како је рекао, најсмешније му је када види да се неки министар из Федерације БИХ слика са заставама БИХ и тзв. Косова, па онда замерају Републици Српској да крши Повељу УН.
"А онда оду и кажу Републици Српској - 'хоћете сецесионистичке захтеве, хоћете против Повеље УН?' А то што они иду против Повеље УН, баш их брига. И тако то стално иде, тако то стално гледате. Зато што им се може, јер сви они имају заштиту великих западних земаља и мисле да могу да чине шта им је воља", рекао је Вучић.
Коментар