РЕГИОН

Говор Бећировића потврдио – Сарајево руши Дејтон

Антисрпским порукама са говорнице Генералне скупштине УН председавајући Председништва БиХ злоупотребио је функцију, при чему је безочно лагао, али и показао да Бошњаци руше Дејтон и да не желе Србе у БиХ, каже Анђелко Козомора политиколог из Бањалуке.
Sputnik
Бећировић је у обраћању Генералној скупштини УН у Њујорку изјавио је да руководство Србије прети суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине и да су „великодржавне аспирације Србије према територијама других земаља у региону суштински разлози због којих су БиХ и Западни Балкан изложени новим опасностима“.

Запад им даје крила

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара каже да се из овог говора јасно види су Бошњаци ти који не желе Србе у БиХ, јер не постоји ниједан аргумент за оно што је Бећировић изговорио.
„Очигледно им је неко са Запада чврсто обећао да ће БиХ бити унитарна, без ентитета држава и зато Бошњаци последњих година посебно јако, дрско, безобразно и без икаквог устрчавања руше Дејтонски споразум и оно што је њиме направљено као два ентитета са три народа . Њих занима само унитарна БиХ,“ каже Козомора.
Према његовим речима, Бошњаци годинама иду по свету са причом како су Срби ти који руше Дејтонски споразума и лобирају пртив Срба и Републике Српске.
„Познато је да спољну политику води Председништво БиХ и да нико од та три члана не може сам да иступа. Али Бећировић је уникатан примера безобразлука јер његово говор није добио сагласност да са њим наступи. Зато се и побунила Жељка Цвијановић, а Жељко Комшић био уздржан. Дакле, чак га ни Комшић није подржао. Говор Бећировића о томе да Срби хоће нови „геноцид“ и о великосрпским идејама су небулозе којима обмањују не само јавност у региону, већ и светску а на жалост има оних који им верују,“ наглашава Козомора.

Излизани наратив

Он упозорава да у делу Запада таква прича пролази, јер иза бошњачке политике и иза садашњег руководства Бошњака стоји Америка и они то обилато користе.
„ То што Сарајево није чак желело ни аутопут нити било какав инфраструктурни пројекат са Србијом само говори о томе да они не желе ништа са Србима, да они за њих не постоје. То је њихов начин да покажу и да РС није нешто што желе у БиХ. Притом необично је да и Србија, и председник Српске Милорад Додик имају добре односе са муслиманским светом, посебно са Турском, а да Сарајево упорно не жели да сарађује са Србима,“ примећује Козомора.
Србија је упутила у међувремену писмо генералном секретару Уједињених нација и председнику Генералне скупштине УН, као одговор на иступање председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића пред том организацијом, а у којем је он, како се наводи, изнео низ неоснованих и малициозних оптужби на рачун Србије и српског народа.
У писму се упозорава на покушај Бећировића да злоупотребом излизаног наратива о „великој Србији“ оживи у региону конфликте из деведесетих година прошлог века.
Наглашава се и да је политичко руководство Србије континуирано и у свакој прилици исказивало подршку територијалном интегритету БиХ, што Бећировићеве оптужбе да је Србија некоме претња чини још малициознијим.
СРБИЈА
Србија упутила писмо Уједињеним нацијама због Бећировића
СРБИЈА
Вулин: Србија неће дозволити мењање Дејтона, а Република Српска ће бити чувана и јачана
Коментар