СВЕТ

Кина: Никада нисмо учествовали у геополитичким играма око Украјине, већ се залажемо за преговоре

Кина не учествује у геополитичким играма када је реч о украјинској кризи, већ се активно залаже за допринос преговорима, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.
Sputnik
„Кина се увек залагала за мирно решавање спорова и за то да се најтежа питања решавају политичким путем, дијалогом, а то се односи и на украјинско питање“, поручио је кинески министар спољних послова Ванг Ји током сусрета са украјинским министром спољних послова Андрејом Сибигом на маргинама Генералне скупштине УН.
Кина, како је нагласио, никада не учествује у геополитичким играма и тражи личну корист.
„Увек активно доприносимо мировним преговорима и успостављању консензуса у циљу мира“, истакао је он.

Сусрет с Лавровом

Ван је у Њујорку имао и билатерални сусрет са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.
Према речима високог кинеског званичника, Пекинг ће заједно са Русијом обогаћивати садржај кинеско-руске свеобухватне сарадње.
„Кина ће се доследно придржавати намера из времена успостављања дипломатских односа, заједничким напорима ће доприносити разноврснијем садржају кинеско-руске свеобухватне стратешке сарадње“, рекао је он.
Такође је подсетио да ће две земље за свега неколико дана обележити 75. годишњицу успостављања дипломатских односа, напомињући да су председници две земље одредили оријентире за њихов даљи успешан развој.
РУСИЈА
Путин с кинеским министром спољних послова: Си прихватио позив за самит БРИКС у Казању
Погледајте и:
Коментар