РУСИЈА

Кремљ: Нуклеарна доктрина Русије сигнал упозорења Западу

Обновљена нуклеарна доктрина Русије шаље Западу сигнал упозорења о последицама у случају напада на нашу земљу и то не нужно нуклеарним оружјем, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik
„Ово је сигнал упозорења државама о последицама у случају њиховог напада на нашу земљу различитим оружјем, при чему не само нуклеарним“, истакао је портпарол новинарима.
Према његовим речима, разумни људи у свету су и пре ажурирања нуклеарне доктрине Русије били свесни обуздавајуће улоге нуклеарног потенцијала Москве.
Портпарол је истакао да је у току кориговање параметара нуклеарног обуздавања узимајући у обзир „оне елементе напетости који се стварају дуж“ руских граница.
Он је такође нагласио да тренутно не може да одговори када ће бити објављена нова нуклеарна доктрина Русије
Песков је подсетио да је нуклеарна тријада Русије апсолутна гаранција нуклеарног обуздавања.
Истовремено, портпарол је констатовао да Москва не планира повећање свог нуклеарног арсенала и да на седници Савета безбедности није било речи о томе.
Претходно, руски председник Владимир Путин је на седници Савета безбедности о нуклеарном обуздавању предложио да се унесе низ појашњења по питању услова примене нуклеарног оружја.
Путин је истакао да Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје - ако то буде представљало претњу виталним интересима државе.
Погледајте и:
Коментар