РУСИЈА

Лавров: Америка упорно наоружава Азијско-пацифички регион

Вашингтон и његови савезници у Азијско-пацифичком региону активираће системе који спадају у носаче нуклеарног оружја, рекао је за Спутњик министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Sputnik
„САД уз подршку својих савезника упорно довлаче у регион елементе војно-стратешке инфраструктуре и тамо ће активирати системе који спадају у носаче нуклеарног оружја, изводећи вежбе заједно са Јужном Корејом и Јапаном у све провокативнијим и дестабилизујућим шемама такозваног 'ширења нуклеарног обуздавања'“, рекао је Лавров.
Он је додао да је савез САД и Јужне Кореје на путу да се претвори у тројни блок уз учешће Јапана.
„Дошло је до тога да се америчко-јужнокорејски савез већ отворено назива, по аналогији са НАТО, 'нуклеарна алијанса' која је очигледно на путу да постане тројни блок уз учешће Јапана, који је демонстративно кренуо путем ремилитаризације“, рекао је Лавров.
Раније је заменик портпарола Министарства спољних послова Русије Андреј Настасјин рекао да се стиче утисак да су Сједињене Америчке Државе и Јапан, под изговором претње од Северне Кореје, Кине и Русије, отпочели припреме за велики оружани сукоб у Aзијско-пацифичком региону.
Претходно је објављено да ће САД и Јапан формирати нову структуру здружене војне команде ради повећања интеракције и координације међу америчким снагама, лоцираним у Јапану и снагама за самоодбрану. Нова структура биће створена зарад боље координације са Здруженом оперативном командом, која ће објединити команду копнених, поморских и ваздухопловних снага самоодбране од 240 војника и биће формирана до краја ове финансијске године (1. априла 2024-31. марта 2025. године).
РУСИЈА
Путин: Русија за дијалог с државама Азијско-пацифичког региона
Погледајте још:
Коментар