ЕКОНОМИЈА

Поповић: Очекујемо поново најбољу цену гаса – о томе ће ускоро разговарати Путин и Вучић

Србија очекује да ће поново добити најповољнију цену гаса у Европи по новом уговору са Гаспромом, који ће бити на снази од 2025. Године, рекао је министар у Влади Србије задужен за међународну економску сарадњу Ненад Поповић.
Sputnik
„Цена гаса нам је веома важна. Наш уговор истиче у марту и ваш председник Владимир Путин ће ускоро разговарати са нашим председником Вучићем о новом уговору од 2025. до 2028. Ми заиста очекујемо да ћемо поново добити најбољу цену гаса”, истакао је он за ТВ канал Русија 24.
Српски министар је нагласио да 60 одсто свих инвестиција које долазе на Балкан иду у Србију, а само 40 одсто у друге земље.
Описујући сарадњу у енергетском сектору министар Поповић је истакао да је Гаспромњефт је највећи инвеститор у Србији, НИС је највећи порески обвезник, а Рафинерија у Панчеву највећа и најсавременија у Јужној Европи.
У сфери енергетике, рекао је он, важан је и допринос компаније Силовие машини, која је 2021. завршила ремонт хидроцентрале Ђердап 1, а сада се преговара о ремонту Ђердапа 2, преноси портал Братство.
„У сарадњи са Гаспромом, од кога добија 90 одсто гаса, Србија има најбољу цену гаса у Европи, захваљујући председнику Путину, који је ту цену договорио са председником Вучићем. Стога Србија већ четири године има највећу стопу раста у Европи, подвукао је др Ненад Поповић.
Најбоља година у нашој укупној економској сарадњи, како је рекао је била 2022, када је обим робне размене износио 4.2 милијарде евра.
„После тога је дошло до извесног пада, како због мањих количина нафте и гаса које су стизале у Србију, тако и због сложенијих логистичких путева за испоруку српских производа. Ипак, наши потенцијали су вишеструко већи у свим сферама економије, а посебно у новим технологијама. Међувладина комисија, чији смо копредседници министар Решетњиков и ја, заседаће 20-21. новембра у Санкт Петербургу и очекујем да ће дати значајан импулс јачању сарадње у свим областима, а такво очекивање је недавно у Владивостоку исказао и председник Путин, јер цена гаса даје основ за успешну сарадњу у свим областима“, објаснио је министар Поповић.
Воља српског народа, коју поштују и председник и влада Србије, је таква да санкције Русији никада нећемо увести, нагласио је Поповић.
Погледајте и
Коментар