РУСИЈА

Потез који нико није очекивао! Путин бацио рукавицу у лице Западу и рекао: Пробајте!

Променом руске нуклеарне доктрине председник Владимир Путин је упозорио Запад штa ће да уследи у случају напада на Русију, јер су поједине земље прешле дуплу пуну црвену линију. Ако би се Запад одлучио на тако нешто, чак и земље које су ненуклеарне силе, то ће изазвати моменталну нуклеарну реакцију, каже за Спутњик уредник ТВ Фронт Андреј Млакар.
Sputnik
Упозорење Русије односи се пре свега на Велику Британију због британских крстарећих ракета и на Холандију због могућности употребе авиона Ф 16 који су предати Украјини а оспособљени су за ношење нуклеарног наоружања, објашњава Млакар.
„Посредно ће то утицати и на земље које немају нуклеарно наоружење и које не учествују у нападу на Русију, али се са тиме прећутно слажу, а између осталог и на неке државе које имају елементе ракетног штита попут Пољске и Румуније. Пре свега се то тиче Румуније и базе Девеселу као најекспонираније и најближе руској граници, ако не рачунамо Пољску. Реч је о елементу противракетног штита који је 230 километара од Београда и он ће се наћи први на удару. Значи, ово је упозорење на јасну и непосредну опасност да ће у случају било каквог напада и покушаја провокације бити употребљено тактичко нуклеарно оружје. Ово се односи на употребу тактичког нуклеарног оружја а не на употребу интерконтиненталних балистичких ракета.“

Промена нуклеарне доктрине – превентивна употреба нуклеарног оружја

Млакар објашњава да би то могло значити да би ракета „Искандер“ први пут могла добити нуклеарну бојеву главу, такође би могао бити употребљен и „Циркон“, па чак и тактичке бојеве ракете „Искандер К“ домета 2.500 километара од чега Европа највише страхује.
Како каже, реч је о јасном и прецизном одговору Путина о томе шта ће следити као одговор у случају да се било ко одлучи на авантуру пошто је вероватно добио информације о потенцијалним нападима, због чега је одлучено и да се читава нуклеарна доктрина Русије промени.
Према речима Млакара, најконкретнија промена у руској нуклеарној доктрини је та што она сада даје право Русији на асиметричан и преемптивни одговор.
„Односно , даје право на предупређивање, што значи да би Русија у случају да је заиста њена безбедност угрожена имала потпуно право да употреби нуклеарно наоружање, што до сада није био случај. Нуклеарно наоружање било је тзв. одсудна одбрана, односно Русија је у својој нуклеарној доктрини имала тај одговор у случају одсудне одбране. На пример, да су на десет километара од Москве јединице НАТО Русија је имала право да употреби нуклеарно наоружање. Или ако је било који део територије Русије угрожен па је нека одсудна битка. Међутим, сада се даје право Русији да употреби преемптивни одговор. То је оно што је Џорџ Буш 2001. године после напада Ал каиде сматрао да треба Америци дати право да употреби тактичко нуклеарно наоружање било где у свету ако сматрају да су њихови интереси угрожени.“

Упозорење западним јастребовима

Сад имамо руску верзију те Бушове доктрине по којој ће Русија имати право да обузда неке сулуде идеје за које је у Европи дата прећутна сагласност, пошто је и у кабинету америчког председника Џозефа Бајдена дошло до раскола, али и на релацији Бела кућа – Пентагон, додаје Млакар.
„Сада је Путин бацио рукавицу у лице Европи и рекао: Пробајте! Вероватно одређене информације указују да је Бајден дао прећутну сагласност, међутим, проблем је (портпарол Беле куће за националну безбедност) Џон Кирби који се не слаже са том идејом, као и Пентагон. Пентагон има одређене комуникацијске токове са Русијом и баш му не одговара та варијанта, иако је Зеленски отишао у Вашингтон с намером да се дозволи употреба британских крстарећих ракета за напад у дубину руске територије. Њихов домет је 560 километара и ако до тога дође то би фактички био удар на Москву. Јер има појединих аспирација, пре свега у Кијеву, да се Кремљ гађа британском крстарећом ракетом и то би наравно изазвало одмазду Русије и нуклеарни удар.“
Очигледно је и да, како истиче Млакар, неко у Европи жели по сваку цену да Украјина започне ракетне нападе у дубину руске територије и зато мењање руске нуклеарне доктрине треба гледати као упозорење западним ратним јастребовима.
На седници Савета безбедности о нуклеарном обуздавању председник Русије Владимир Путин предложио је да се унесе низ појашњења по питању услова примене нуклеарног оружја.
„Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје –ако то буде представљало претњу виталним интересима државе“, рекао је Путин.
Погледајте и:
РУСИЈА
Кремљ: Нуклеарна доктрина Русије сигнал упозорења Западу
Коментар