РУСИЈА

„Росатом“: Нема алтернативе међународној сарадњи у атомској индустрији

Не постоји алтернатива међународној сарадњи у нуклеарној индустрији, сматра генерални директор руске државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов.
Sputnik
„Како у погледу испорука технологија и услуга, тако и у погледу рада регулаторних органа, најбоља знања сумирају се на целој планети. И данас нема никакве алтернативе међународној сарадњи за развој нуклеарних технологија“, рекао је Лихачов на панелу у оквиру Руске енергетске недеље.
Према његовим речима, Мађународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је у протекле 2,5 године одиграла велику улогу у развоју мирољубивих нуклеарних технологија и постизању нуклеарне безбедности.
Он је додао да „Росатом“ у садашњим условима није зауставио ниједан инострани пројекат, са њим се потписују нови извозни уговори, иако се прети партнерима Русије.
„Чак и у аспекту физичке безбедности повезане са војним операцијама, светска нуклеарна заједница и даље остаје јединствена, ма како сада покушавали да је уздрмају и забију клин између различитих земаља. Да будем искрен, они директно прете нашим партнерима, ми то веома добро знамо“, закључио је Лихачов.
Руска енергетска недеља одржава се у Москви од 26. до 28. септембра. Медијски партнер форума је агенција РИА Новости.
РУСИЈА
Иран предложио повезивање енергетске мреже Русије, Саудијске Арабије и УАЕ
Погледајте и:
Коментар