ЕКОНОМИЈА

Синдикати у Шпанији позивају на протесте у циљу смањења броја радних сати

У Шпанији ће данас, на позив синдиката, бити одржани протести широм земље са циљем постизања споразума владе и пословног сектора у вези са смањењем недељног радног времена од 40 сати за 2,5 сата.
Sputnik
Послодавци то одбијају јер су забринути због повећања трошкова, док социјалисти шпанског премијера Педра Санчеза настоје да убеде предузећа да прихвате план за смањење радне седмице, наводећи да ће та промена довести до повећања продуктивности, пренео је Ројтерс.
Власници предузећа страхују да ће предлог значити да запослени раде мање сати за исту плату као раније.
Бивши шеф Европске централне банке Марио Драги навео је у извештају, који је овог месеца направљен за Европску комисију, да ЕУ мора да премости јаз у продуктивности између својих чланица да би одржала корак са економским ривалима - САД и Кином.
Шпанци раде више сати од већине Европљана, а, према подацима Евростата, просечна радна недеља у Шпанији била је 36,4 сата током 2023. године у поређењу са просеком ЕУ који је износио 36,1 сат.
Француска је 2000. године увела 35-часовну радну недељу, очекујући да ће то довести до отварања стотине хиљада радних места.
Али подаци показују да је дошло до повећања цене рада и да су компаније постале мање конкурентне, наводи британска агенција.
Погледајте и:
Коментар