СРБИЈА

Вучић упозорава: Свет иде ка савршеној олуји

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Њујорку да мисли да свет иде ка савршеној олуји и да се све захуктава.
Sputnik
"Надам се да ће Американци искористити свој утицај да зауставе сукоб на Блиском истоку и да ће САД и Русија да зауставе рат у Украјини. То би највише одговарало Европи, јер она има најнижу стопу раста", навео је Вучић.
Према његовим речима, Америка сама има војних ефеката готово колико и остатак света.

"Нека је и то претерано, јасно је да Америка није толико патила колико Европа, имају и већу стопу раста. Кина расте брже од других, заборављају да кажу да је њихов раст већи од САД и Европе. Европа је некада била друга сила, сада је на 18 посто БДП-а. Европа ће да пада, шта год било, Кина ће да расте, док се САД држи", навео је председник за Пинк.

Он је рекао да је разговарао са више од 25 шефова држава или премијера и 20 министара спољних послова. Најавио је да ће данас разговарати са Бењамином Нетанјахуом.
Оно што могу вама да кажем то је да сам знао да су се овде, разуме се, иза затворених врата одвијали разговори великих лидера, дакле и Американаца и Француза, са Либаном и Ираном и да западни свет жели мир готово по сваку цену", рекао је Вучић.
Он је додао да је то добра вест и за нас.
"Нисам сигуран да господин Нетањаху не жели да искористи своју прилику, за коју не мислим да је била стратешки планирана, већ му се указало у једном тренутку, тако се за њега поређале карте. Када погледате с његове стране, он не зна ко ће бити председник ни у новембру, не зна ко ће бити ни за осам, ни за десет година председник у САД. Он покушава да реши питање Израела дугорочно. Тако да верујем да ће он наставити са политиком која је била до сада. То што неки људи не воле, неки људи воле, ми се у то не мешамо. Наше је само да разговарамо и са једнима и са другима", рекао је Вучић.
Напоменуо је да Србија има добре односе и са Израелом и са Ираном.

О изборима у САД

Говорећи о америчким изборима, рекао је да ако победи Камала Харис да ће да има чак снажнији приступ од Трампа према Кини и да ће се разликовати њена политика од Бајденове.
"Целом Западу је интерес мир на Блиском истоку, а рат у Украјини коме је у интересу не знам, а Европи то сигурно није. Обе стране и руска и украјинска су исцрпљене, уркајинска страна је у нешто тежој позицији“, рекао је председник.
Осврнуо се на говор на седници Генералне скупштине УН. Каже да су му прилазили људи да кажу да никад нису чули говор какв је он одржао и да су сагласни да је то срж проблема.
„Кад сам разговарао са Кличком, пришли су Руси, па су исто то говорили. Реткост је да неко сме да каже оно што смо ми рекли, ја сам говорио не оно што мислим и осећам, износио сам чињенице, али сам говорио из душе српског народа. Нисам говорио ни о коме лоше, нисам користио прилику да изигравам некога и измишљотинама попут Дениса Бећировића, говорио сам оно што мислим да је узрок проблема“, рекао је Вучић.
Председник Вучић борави у Њујорку где је учествовао на седници Генералне скупштине УН.

Вештачка интелигенција - најважније светско питање

Вучић је казао да Србија, као ни већина Европе, није довољно посвећена теми вештачке интелигенције, оцењујући да је то тренутно најважније светско питање.
Оценио је да је тренутно актуелна борба САД и Кине, која је заправо битка ко ће бити победник у ери вештачке интелигенције.
Он је рекао да се Србија не посвећује довољно теми вештачке интелигенције, већ се бави "проблемима који нису проблеми".
"Веома мало знамо о вештачкој интелигенцији, али умео сам да то препознам као кључно питање и да замолим људе који знају о томе да почну тиме да се баве. Недовољно се тиме бавимо, недовољно радимо, без обзира на то што смо ушли у 27-28 земаља које се тиме стварно баве, недовољно смо посвећени томе, бавимо се глупостима, бавимо се проблемима који нису проблеми, јер волимо да их намећемо, а мораћемо овим да се бавимо, јер ово ће бити одлучујућа битка за то ко ће какву позицију у свету да има у наредних 100 година", истакао је Вучић.
Он је навео да ће вештачка интелигенција да доведе до отпуштања 70-80 одсто људи, али да ће створити најпродуктивнију привреду икада.
Он је рекао да планира да замоли кинеског председника Си Ђинпинга да узме 300 младих, талентованих људи да на пола године иду на обуку у Кину.
"Све ће држава да плати, да плати добре плате, да ти људи буду обучени и да науче. Исто ћемо то да радимо и са Американцима и са Французима, са којима смо потписали договор", рекао је Вучић .

У енергетици морамо све да мењамо

Вучић је рекао да Србија у области енергетике треба све да мења јер се у наредних 10 година очекује већа потрошња струје због развоја вештачке интелигенције и електричних аутомобила.
"Када дође вештачка интелигенција и електрични аутомобили, трошићемо 200 до 300 одсто више електричне енергије него данас. За само 10 година, ми нећемо имати струје и нико у окружењу неће имати струје, ако не будемо радили много на потпуно новим капацитетима", рекао је Вучић.
Он је оценио да ће морати да се ради на малим нукуларним модуларним реакторима и додао да Хрватска и Словенија разматрају да уложе новац у Кршко, како би подигли капацитете. Навео је да ће Србију ове зиме спасити нови блок Б3 у Костолцу, који је скоро завршен.
Вучић је истакао да ће нови блок, иако је урађен са закашњењем, спасити нашу земљу током зиме, за коју се прогнозира да ће бити најхладнија.
Погледајте и:
Коментар