СВЕТ

Финска: Штаб НАТО биће у близини границе са Русијом

Штаб копнених снага Северноатлантске алијансе у земљама Северне Европе биће распоређен у граду Микелију, око 140 километара од границе са Русијом, изјавио је на брифингу министар одбране Финске Анти Хаканен.
Sputnik
„Предложићемо да штаб копнених снага НАТО буде у Микелију“, објавио је Хаканен.
У Микелију се већ налази штаб копнених снага Финске. Раније је саопштено да ће у мирнодопско време штаб планирати и реализовати обуку НАТО у региону.
Фомирана организација, такозвани штаб високе приправности радиће 24 часа дневно и биће потчињен главном штабу у Норфолку на источној обали Сједињених Америчких Држава.
Претходно, финска РТВ „Yle“ обелоданила је имена градова у којима је планирано да буду штабови НАТО. Један ће бити на северу земље, а други на југу, на граници с Русијом, у граду Микелију.
Раније је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да Русија бележи пораст војне активности Финске након њеног уласка у НАТО. Захарова је истакла да актуелна политика финских власти оријентисана на политику „колективног Запада“, као и на наношење „стратешког пораза“ Русији.
Финска је постала 31. чланица НАТО у априлу 2023. године.
Последњих година Русија упозорава на незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага aлијансе у Европи. Кремљ је истицао да Руска Федерација никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.
РУСИЈА
Алармантни сигнал: Шта је циљ НАТО бригаде у Финској
Погледајте и:
Коментар