СПОРТ

„Интерес српске кошарке не смеју да буду само Црвена звезда и Партизан“

Кошаркаши клуб Вршац, који је добио специјалну позивницу за учешће у АБА 2 лиги и који је после жреба стигао у групу са екипама Пелистера, Подгорице и Широког, одлучио је да одустане од такмичења, која је већ почело.
Sputnik
То је потез какав се ретко виђа. Идеја Вршчана је да се формира јака српска лига.
Тим поводом огласио се Лазар Спасић, тренер Вршца.

„Са аспекта струке, имам право да говорим и мислим да моја реч треба да има одређену тежину, јер смо прошле године одличним резултатом изборили директно играње у Другој АБА лиги. Сваки пут искористим прилику да кажем исту ствар и то ћу рећи и овога пута. Сматрам да интерес српске кошарке не смеју да буду само Црвена Звезда и Партизан, већ то мора бити домаћа јака и квалитетна лига, у којој ће играти сви српски клубови. То је једини правац у ком требамо ићи и радити и једини исправан пут за будућност српске кошарке. Са тог становишта, као тренер Вршца, апсолутно подржавам одлуку управе клуба да ми будемо први клуб који ће конкретним делањем покренути остале клубове да се поведу нашим примером и да нас јавно следе у нашем одабиру. Оваквим одабиром показали смо који је наш интерес и у ком правцу желимо да се развија српска кошарка. Остало је на другима, ми смо своје рекли“, јасан је Спасић.

Стратег Вршчана дао је пуну подршку формирање јединствене лиге Србије и тај интерес ставио испред свих других.

„Одлука о неигрању АБА 2 лиге није била ни претерано тешка ни претерано лака и оно чему се надам јесте да ће ујединити све српске клубове на оба нивоа АБА лиге. Верујем да сви заједно можемо направити искорак и кренути да градимо српску лигу на једном новом, већем нивоу. Регионална лига последњих година губи сваки смисао. АБА 1 не нуди проходност ка Еуролиги, а АБА 2 лига постаје потпуни нонсенс када су српски клубови у питању, јер не можеш да се пласираш – нигде, немогуће је, што показује и пример Златибора из једне од претходних сезона“, поручио је Лазар Спасић.

Потом је додао:
„Ако ми имамо осам, десет, 12 клуба здравих клубова у КЛС-у који имају одређени буџет, са бенефицијама које јединствена лига може да донесе у смислу спонзора и још веће стабилности, убеђен сам да ће професионална лига Србије, са свим клубовима из АБА, бити најјача лига малих земаља, како ја то зовем. Два Еуролигаша, а сигуран сам да ће и КСС успети да се избори за два места у европским такмичењима , довољно говоре о томе да је пред нама светла будућност. Јединствена лига би пробудила и мање средине попут Вршца, Крагујевца, Ваљева и осталих, јер је свест људи о кошарци порасла, култ репрезентације је на високом нивоу и замислите сада да у једно мало место дођу Звезда или Партизан, какво би то интересовање било и колико би дворане биле пуне“, изјавио је за званичан сајт КЛС тренер Вршца, Лазар Спасић.
СПОРТ
Међедовић надиграо Хрвата – после преокрета
Коментар