СВЕТ

Незгода председника Хаитија за говорницом УН, жеђ не бира време /видео/

Лидер Хаитија Едгар Леблан Фил одржао је говор у оквиру Генералне скупштине УН, а медијима је привукла пажњу незгода која га је задесила. Наиме, он је у једном тренутку, не нашавши чашу, отпио гутљај воде из заједничког бокала који користе сви говорници и полио се.
Sputnik
Леблан се, међутим, није збунио и наставио је обраћање у којем је једна од централних тачака био захтев Француској да врати новац од откупа који је Хаити морао да плати за независност.
Ради се о суми од 200 милијарди долара.
„Хаити, прва у свету независна држава Црнаца био је велика жртва историјске неправде која је зауставила његов развој и на народ ставила тешко бреме, чије се последице осећају и данас. После херојске борбе и ослобођења, Хаити је 1825. године морао да плати колосалан отлуп Француској, земљи колонизатору, за признање независности. Тај откуп је био наметнут под претњама и исцрпео је ресурсе младе државе што ју је увукло у круг сиромаштва који постоји и данас. Тај откуп био је казна за смелост којом су се Хаићани ослободили од окова ропства и стекли људско достојанство“, поручио је Леблан.
Додао је да је његова земља била једина која је морала да плати за извојевану независност, постављајући питање да ли је дошло време да Француска врати тај новац.
Погледајте и:
Коментар