СРБИЈА

Обележавање Дана чистих планина - на Рајцу

Дан чистих планина је међународни празник којим се скреће пажња на значај планина и планинарења у свету. Обележава се 26. септембра, а ове године се одржава велика планинарска манифестација 28. и 29. септембра на Рајцу, у организацији Планинарског спортског клуба Победа. Покровитељи су Планинарски савез Србије и Планинарски савез Београд.
Sputnik
Рајац је проглашен пределом изузетних вредности, чиме је стекао виши ниво еколошке заштите, а манифестација Дан чистих планина на Рајцу је укључена у Дане европске баштине.
Код Планинарског дома „Чика Душко Јовановић“ окупиће се планинари свих узраста и из различитих крајева Србије и региона - Словеније, Босне и Херцеговине, Бугарске. Они ће се такмичити у неколико у дисциплина, попут планинарске оријентације, планинарског трекинга, планинског бициклизма, слободног пењања на природној стени, планинског трчања. Овом приликом ће се трофеј Београда у планинарству доделити најбољем такмичару до 18 година.
Осим такмичарских активности, ПСК Победа организује и пешачке еколошке туре из осам различитих праваца ка Планинарском дому на Рајцу. Планинари на пешачким турама опремљени су кесама, рукавицама и штаповима и свако чисти своју планинску стазу. Еколошкој акцији око самог дома прикључиће се млади планинари, као и ученици основних школа из Љига и Београда.
Према процени организатора очекује се око хиљаду посетилаца, љубитеља планина и природе.
Погледајте и:
Коментар