Специјална операција у Украјини

Платформа Кине, Бразила и земаља Глобалног југа: „Пријатељи мира“ за решавање украјинске кризе

Кина, Бразил и друге земље Глобалног југа планирају формирање отворене платформе „Пријатељи мира“ у циљу решавања украјинске кризе, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји.
Sputnik
„Кина, Бразил и друге државе истомишљенице Глобалног југа намеравају да у најскорије време формирају (платформу) ‘Пријатељи мира’ поводом украјинске кризе. Ово је покушај Кине, Бразила и земаља Глобалног југа да постигну мир“, истакао је Ванг Ји на састанку са саветником бразилског председника Селсу Аморимом на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација.
Он је истакао да „Пријатељи мира“ нису затворена група, већ отворена платформа, која не тежи конфронтацији и конкуренцији, већ развоју инклузивног дијалога.
Према његовим речима, платформа „Пријатељи мира“ ће бити формирана, јер за њом постоји потреба у свету, а међународна заједница треба да је поздрави.
„Платформа је усмерена на представљање објективног и рационалног становишта, а такође да би имала конструктивну улогу у политичком решавању украјинског питања“, додао је Ванг Ји.
Кина и Бразил су у мају ове године заједно објавиле консензус за политичко решавање украјинске кризе од шест тачака, који је наишао на позитивне реакције више од 100 земаља.
Погледајте и:
Коментар