СРБИЈА

Вучић на крају посете Њујорку: Свет не иде у добром смеру

Председник Александар Вучић каже, на крају посете Њујорку, да није лако време пред нама, да ћемо морати да радимо више и да поправљамо ситуацију у рударсвту и енергетици. Што се тиче ситуације у свету, оцењује да не иде у добром смеру.
Sputnik
Сумирајући посету УН, оценио је да је свакако било интензивно, не само за нас већ и све друге.
Извојио је два аспекта – један је политички, а други економски, и указао да су они испреплетани.
Направљени су неки важни контакти што се тиче економије, навео је председник.
"Није лако време пред нама, али није ни пред ким. Мораћемо да радимо више, снажније и да поправљамо ситуацију у рударству, енергетици“, поручио је Вучић за РТС.
Што се тиче ситуације у свету, оцењује да не иде у добром смеру.
Једина суштинска вест овде, истиче, јесте Блиски исток.
"Блиски исток једе америчку пажњу, нисам сигуран да је то добра вест за Украјину. Европа ради све да заустави тај рат", каже Вучић, који је нагласио да приоритет свега мора да буде заустављање сукоба у Украјини.
Вучић је рекао да је имао бројне састанке и интензивну агенду, као и да су за све, као и за нас, били веома важни састанци на маргинама Генералне скупштине УН, и да је циљ био да се што боље, политички и економски, позиционира наша земља.
"Тако да свакако је било интензивно и не само за нас, већ и за све друге. Претворио се долазак у Њујорк најмање у оно што се види пред Генералном скупштином Уједињених нација, а много више што се збива у ходницима и што се збива на различитим састанцима", рекао је Вучић.
Истакао је да је наша делегација гледала да разговара што је могуће више.

Разговори о КиМ нису били лаки

Вучић је рекао да је у Њујорку имао разговоре о АП Косову и Метохији који нису били лаки, наводећи да је са саговорницима имао различита виђења, али да је отворено говорио о позицији Србије.
Вучић је за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да је током тих разговора о ситуацији на АП КиМ разумео "ко је стајао иза неких акција, коме нису сметале, али и ко је био против акција" које је спроводио режим премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија.
"Цело јутро анализирам све оно кроз што сам пролазио и са америчким званичницима и са свима другима", навео је Вучић и додао да о детаљима тих разговора не може да говори, јер је такав договор.
Он је истакао да је искрено и отворено говорио о позицији Србије и да "ништа није крио".
"Имамо различите виђања по одређеним питањима, наше је да наставимо одговорно да се понашамо", навео је председник.
Председник Вучић завршава шестодневну посету Њујорку. После говора у Генералној Скупштини, имао је велики број сусрета са светским лидерима.
Погледајте и:
Коментар