РУСИЈА

Лавров о ситуацији на Блиском истоку: САД могу да стану на страну мира и траже прекид рата

Блиски исток се поново налази на ивици великог рата који „неко веома, веома жели“, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Sputnik
„Неопходно је одмах зауставити ширење спирале насиља док ситуација потпуно не измакне контроли што неко, како сам рекао, веома жели и покушава да испровоцира велики рат“, рекао је руски министар на седници СБ УН о Блиском истоку.
Лавров је рекао и да Москва одлучно осуђује неселективне нападе Израела којима се нарушава суверенитет Либана. Како је рекао, жртве су цивили а то је недопустиво.
„Пут рата који је изабрао западни Јерусалим, неће му омогућити повратак расељених на север земље нити безбедност у пограничној области са Либаном“, оценио је Лавров.
Он се обратио представницима САД, поручивши им да је сада избор на Вашингтону - или да стане на страну мира и захтева прекид рата или да настави да блокира рад Савета безбедности.
Лавров је истакао да без америчке подршке Израелу тај сукоб може да се заустави брзо и ефикасно.

Ситуација у Гази

Шеф руске дипломатије је рекао и да се ситуација у Појасу Газе непрекидно драстично погоршава и да израелска операција води ка дехуманизацији и лишавању грађана људског достојанства.
Русија, како је истакао, улаже напоре у циљу деескалације на Блиском истоку.
Погледајте и:
Коментар