СВЕТ

Нови талас снажних удара Израела на Либан /видео/

Израелска војска извела је рано јутрос нови талас ваздушних удара на јужна предграђа Бејрута након синоћњег напада на командни центар покрета Хезболах. Лидер Хезболаха Хасан Насрула и шеф извршног савета Хашем Сафиедин нису повређени у ваздушном нападу израелских снага на Бејрут, преноси иранска агенција Тасним позивајући се на изворе.
Sputnik
„Добро обавештени извор у Либану рекао је за Тасним да ниједан од лидера Хезболаха није повређен у нападу Израела у Либану“, наводи се у чланку.
Израелска телевизија преноси да је у нападу погинула Зејнаб Насрула, ћерка Хасана Насруле. Вест о њеној погибији није званично потврђена.
Како наводе очевици, у јутарњим сатима чуло се више од 20 одвојених ваздушних напада.
Хиљаде Либанаца су напустиле домове у јужним предграђима Бејрута и окупиле се на трговима, у парковима и улицама престонице.
Снажни удари потресли су главни град Либана и током јучерашњег дана.
Најновији напади уследили су неколико сати пошто је израелски премијер Бењамин Нетанијаху на Генералној скупштини УН изјавио да његова земља има право да настави војну кампању све док Хезболах наставља да бира пут рата.
Јучерашњи напади на Бејрут, далеко најјачи од почетка ескалације сукоба, означавају оштру ескалацију конфликта, наводи Ројтерс.
Либанске власти потврдиле су да је шест особа погинуло, а 91 рањена у јучерашњем нападу, четвртом по реду на јужна предграђа Бејрута која контролише Хезболах током протекле недеље.
У израелским нападима на Либан током протекле седмице убијено је више од 700 људи.
Иран, који подржава Хезболах, оптужио је Израел да је користио америчке бомбе “разараче бункера” у јучерашњем нападу.
Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да САД нису биле раније обавештене о нападу на седиште Хезболаха, као и да је председник Џозеф Бајден обавештен о развоју догађаја.
Коментар