РЕГИОН

Пуповац: За злочин над Србима у Вариводама још нико није осуђен

Српско народно веће (СНВ) и Општина Кистање обележили су данас годишњицу злочина над српским цивилима у селу Вариводе код Кистања, која се догодила 1995, а председник СНВ-а Милорад Пуповац истакао је да за тај злочин припадника Хрватске војске (ХВ) у протеклих 29 година још нико није осуђен.
Sputnik
"До суђења није дошло јер се констатовало да нема доказа на основу којих би се могло судити", рекао је Пуповац на комеморацији и додао да је познато да се у Хрватској када је требало судити, судило и без доказа и с лажним сведоцима, пренела је агенција Хина.
Деветоро српских цивила убијено је 28. септембра 1995. у Вариводама у шибенском залеђу. Сви страдали били су стари између 55 и 84 године.
Пуповац је рекао да је пре 29 година у то село ушао камион са обележјима ХВ-а и пет-шест војника који су убили деветоро недужних цивила у кућама на којима су биле окачене беле заставе. И то, додао је, након што их је пре "Олује" хрватска власт позвала да остану и обећала им заштиту.
Пуповац је позвао на исти третман према свим жртвама рата, без обзира на то о којој је националности реч.
На комеморацији су били изасланици председника Хрватске, изасланик премијера и председника Сабора, уз локалне званичнике, а руководилац "Документе" - центра за суочавање с прошлошћу Весна Тершелич поименице је навела имена жртава, пренео је Танјуг.
Она сматра да нико до данас није осуђен због неефикасности истражних поступака и завере ћутања међу учесницима, петорицом-шесторицом хрватских војника.
Рекла је и да њу посебно забрињава актуелна друштвена клима у којој се слави победа хрватске војске у "Олуји" и додала да је у тој операцији убијено више од шест стотина цивила.
Говорећи о тој клими, рекла је како смо "ове године гледали ружно лице Хрватске у марширању Скеје и ветерана ХОС-а, као и концерт у Имотском где се отворено величало усташтво".
"Полиција и државно тужилаштво обавезни су да одлучније реагују", рекла је и додала да је "санкционисање усташког поздрава само једно од решења".
Посебно је истакла да Хрватска нема политику памћења свих жртава јер хрватске владе узастопно воде политику непризнавања жртава рата које нису били Хрвати и додала да треба памтити све убијене - Хрвате, Србе, Албанце, Мађаре, Чехе...
Погледајте и:
Коментар