ЕКОНОМИЈА

Економисти предвиђају значајно смањење радне снаге у Бугарској у наредној деценији

Предвиђа се да ће Бугарска доживети значајно смањење радне снаге у наредној деценији, а процене указују на смањење за више од 400.000 појединаца.
Sputnik
Овај пад се дешава усред раста трошкова рада, где је Бугарска на другом месту у Европској унији.
Према подацима Евростата из другог квартала 2024. године, Бугарска је забележила повећање плата по сату од 15,4 одсто, док је Хрватска забележила највећи раст од 17,6 одсто, а за њом следи Румунија са 15 одсто, подсећа портал „Новините“.
Лачезар Богданов, економиста Института за тржишну економију, осврнуо се на динамику тржишта рада, наводећи да заједничко тржиште рада широм Европе функционише ефикасно. Он је напоменуо да земље источне Европе, изузимајући Словенију, показују брзе стопе раста које су двоструко веће од просека ЕУ.
Богданов је навео неколико изазова са којима се бугарска предузећа суочавају. Он је истакао да раст трошкова рада иде уз пројектовано смањење радне снаге. У наредних 10 до 12 година, и јавни и приватни сектор ће, како је указао, морати да се прилагоде раду са мање запослених, користећи технологију за одржавање продуктивности.
Нагласио је неопходност реформи како би се омогућило особљу да ефикасно користи своје квалификације, сугеришући да појединци са високим образовањем не би требало да буду стављени на просте административне послове, већ да се уместо тога баве пословима који заиста захтевају њихову стручност, преноси Б92.
Погледајте и:
Коментар