НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили најчешће разлоге породичних свађа

Свађе у породици могу негативно да утичу на здравље и добробит појединаца, али и међусовне односе. Тим научника одлучио је да испита око чега се то свађају чланови породица, као и да ли су оштрији и гори сукоби између парова или између родитеља и деце.
Sputnik
Научници су испитали 593 одрасле особе које имају најмање једно дете старо између 4 и 17 година, а онда су поредили озбиљност сукоба међу паровима, родитеља са децом млађом децом (од 4 до 12 година) и са тинејџерима (од 13 до 18 година), саопштио је Универзитет Илиноис у Урбана-Шампејну.
„Многе студије су документовале утицај сукоба на односе у породици, али су многе од њих пратиле како се конфликт разрешава, а не шта је његова тема. Нас је занимало да откријемо у којим областима долази до свађа у породици“, рекао је Ноа Ларсен, главни аутор студије и дипломац на Одељењу за људски развој и породичне студије овог Универзитета.
Резултати студије објављене говоре да је најгори сукоб међу паровима питање комуникације, затим расположење и ћудљивост, па родитељство, кућне обавезе и питање новца.
За родитеље и тинејџере најгоре расправе вођене су о кућним обавезама и несређеној соби, а пратила их је расправа о коришћењу телефона и других технологија.
За родитеље и млађу децу најоштрије расправе вођене су око одласка на спавање, послушности и избирљивости у јелу.
Научници кажу да су ови резултати, посебно када је реч о паровима, у складу са главним разлозима свађа у породици идентификованим и у ранијим деценијама.
„Размислите колико су се односи у нашем свету променили у последњих 50 година, са великим културолошким и технолошким променама. Интересантно је да се, упркос тим променама, парови и даље свађају око истих ствари“, рекао је коаутор студије Ален Бартон, ванредни професор Универзитета.
Тим научника је током истраживања пратио и демографске разлике, али није приметио суштинску разлику, што указује на то да су главне теме сукоба веома сличне у већини породица.
Погледајте и:
Коментар