СВЕТ

Руски новинари падају од смеха: Аналена се брине за слободу медија на Блиском истоку

Реакција немачког Министарства спољних послова на затварање „Ал Џазире“ у Гази је цинична и политички употребљива, каже за Спутњик социолог др Слободан Рељић, бивши глави уредник НИН-а.
Sputnik
Министарство спољних послова Немачке одједном је постало забринуто за слободу говора на Блиском истоку, односно због затварања канцеларије „Ал Џазире“ од стране израелских војника, написала је на Телеграму главна уредница медијске групе „Русија севодња“, чији је Спутњик део, Марагарита Симоњан.

Брига Аналене за слободу изражавања

„Наравно, у немачкој белачкој демократији такво скрнављење слободе штампе не може се ни замислити. Зар не? Или како коментаришу сами Немци: 'У канцеларији РТ Немачка падају од смеха'“, додала је Симоњанова алудирајући на забрану руских медија у Немачкој.
Немачко министарство спољних послова забринуло се за слободу говора у Гази истог дана кад је обезбеђење министарке Аналене Бербок у Њујорку забранило акредитованом руском новинару да јој постави питање.
Телевизији РТ у Немачкој забрањено емитовање још почетком фебруара 2022. године, готово месец дана пре почетка специјалне војне операције у Украјини. Влада Немачке чија је Бербокова истакнута министарка спровела је можда најжешћу цензуру руских медија у Европи.
О бризи Бербокове за слободу изражавања говори и чињеница да су за њеног министарског мандата руски новинари у Немачкој праћени, прећено им је, а чак им је одузимана и имовина.

Цинични круг – право на критичност у мирнодопско време

Према Рељићу, слобода штампе је увек била право власника да интерпретира догађаје на начин како одговара њему и онима који стоје иза њега, свеједно да ли је то држава или крупни капитал.
„'Ал Џазира' је наравно типична врста таквог медијског пројекта. Настала је од новинара Арапа из Би-би-сија, мислим да су Британци помогли да се направи, тако да је 'Ал Џазира' озбиљан медијски пројекат чија интерпретација догађаја углавном прозападна. Једино где 'Ал Џазира искаче је однос према Израелу и ту су они неупоредиво критичнији од западних медија, али онда је вероватно дато право Израелу да с времена на време убије неког њиховог новинара, да их хапси, затвара итд. Подсећам да су на почетку сукоба у Гази, човеку који је шеф дописништва 'Ал Џазире' из Газе, Израелци убили породицу. Дакле, те ствари се дешавају у једном циничном кругу“.
Ал Џазира“ има право да другачије интерпретира односе Израела и Палестинаца у мирнодопско време, међутим кад почне рат, онда ту престају сви обзири и медији се третирају као оружје, додаје Рељић.

Брига за слободу штампе – замајавање немачке јавности

Сам немачки приговор Израелу због кршења слободе говора „Ал Џазире“ „једина је тачка где Немци смеју да нешто приговоре Израелу“, сматра Рељић.
„Немачка је иначе земља која ништа не сме да говори ни о Јеврејима ни о израелској држави, тако да им је то сада згодно да се појаве пред својом јавношћу да покажу да и они као имају неки однос према том што се тамо дешава. Наравно, то неће имати никакав утицај на то како ће се Израел тамо понашати и како ће да се односити према, пре свега 'Ал Џазири' пошто је она тамо најважнији медиј, али и према другим медијима. Пошто смо све ближе неком сукобу који прераста те локалне оквире, и овај у Украјини и овај у Гази су ратови који се шире, све више ће бити таквих удара на медије, јер медији су данас заиста саставни део трупа које се негде или бране, или наступају“, закључио је Рељић.
Погледајте и:
РУСИЈА
„Москва ће ускоро бити највећа претња“: Аналена Бербок застрашује Европљане „руском претњом“
Коментар